Pandemija koronavirusa svijet mijenja i mijenjaće ga na bezbroj predviđenih i nepredvidivih načina. Teško je u ovoj fazi uopće zamisliti sve moguće scenarije koji se iz dana u dan mijenjaju ovisno o novim informacijama i saznanjima.

Jedna stvar u koju možemo biti potpuno sigurni je da će se mnogo toga promijeniti i da povratak u „normalu“ neće biti moguć ili barem neće biti moguć u skorije vrijeme.

 

Pitanje je šta će se promijeniti i kako?

 

Poznavatelji holivudskih kretanja uvjereni su da će filmska industrija ostati „trajno promijenjena“, a to stoji i u izvještaju MoffetNathansona (nezavisna analitička kompanija) koji je svoje rezultate nazvao Oprostite se od Hollywooda te predviđa da će pandemija samo ubrzati promjene koje su već započele.

Ukratko, njihov analitičar Michael Nathanson je predvidio tri velike promjene: streaming servisi postat će još popularniji, kinodvorane doživjeće velike financijske gubitke, a srednjebudžetni filmovi su više-manje stvar prošlosti.

No, postoji i svjetlo na kraju tunela jer samo je pitanje vremena kada će dvorane i streameri ujediniti snage za dobrobit obe strane.

 

Novi rast popularnosti streaming servisa

 

Ono što je zapravo najmanje iznenađujuće je vijest da će streaming servisi postati dominantna sila i preuzeti kontrolu koja je nekad pripadala velikim studijima.

Ovo bismo teško mogli nazvati velikim preokretom jer mnogo je toga ukazivalo na preseljenje srednjebudžetnih i visokobudžetnih filmova koji su inače snimani unutar holivudskog studijskog sistema.

„Konzumenti će se trajno prebaciti na streaming modele. Uticaj toga ‘e se osjetiti i u tradicionalnom TV ekosistemu i filmskoj industriji, a tvorci sadržaja preispitat će ekonomiju stvaranja linearnog TV sadržaja i dugometražnih filmova. Rezultat toga, jednom kad sve sadrži, biće to da će top streaming platforme kao što su Netflix, Amazon i Disney iz svega izaći kao tvorci i distributeri najvećeg dijela sadržaja“, stoji u izvještaju.

Ono što se također predviđalo i prije pandemije je to da će Netflix dobiti snažnu konkurenciju u Amazonu i Disneyju.

 

Spajanje velikih studija

 

Kada je Nathanson najavio kraj studijskog sistema, želio je u prvom redu sugerisati da će veći studiji učiniti ono što su velike kompanije unutar muzičke industrije učinile nakon što je postalo jasno da stari pristup više nije prihvatljiv.

Najjednostavnije rečeno, manji studiji udružiće snage kako bi postali jedan veći i moćniji, ali s jednom razlikom. Dok su muzičke kompanije preživjele uz pomoć streaming distributera, to neće biti toliko izvedivo jer streaming servisi proizvode vlastiti sadržaj nad kojim imaju kontrolu.

Studiji će ući u takmičenje sa streaming servisima, a to znači da više neće biti niskobudžetnih i srednjobudžetnih filmova, već samo franšiza i blockbustera na putu da se pretvore u franšize. Drugim riječima, nešto kao i prije pandemije, ali ovog puta bez pretvaranja da je Hollywood spreman na rizik s manjim filmovima. Naime, snimanje filmova koji su na blagajnama zarađivali manje od 100 miliona dolara u samo godinu dana palo je za 13 posto i taj će se trend ubrzano nastavljati u nadolazećim godinama jer neće biti studija koji su spremni riskirati s kinodistribucijom potencijalnih flopova.

 

Kina će se zatvarati, a cijene karata rasti

 

Iako se istraživanje odnosi na SAD, možemo pretpostaviti da će se zatvoriti i mnoga kina diljem Europe, pa tako i kod nas, a Nathanson smatra da će se pandemija odraziti na posjećenost čak i nakon što strah od virusa splasne.

Kako bi se održali, vlasnici bioskopa moraće povećati cijenu karata, ali i manje ulagati u renoviranje kako bi nadoknadili gubitke izazvane pandemijom. Interes za kinoponudom bit će manji zbog veće popularnost streaming servisa, a povećanje cijena, iako nužno, vjerojatno je najgora stvar koja se može dogoditi u periodu smanjene potražnje.

Ono što bi se moglo dogoditi su dogovori između studija i streaming servisa.

„Mislimo da bi bilo u interesu kinoprikazivača i Netflixa da dođu do dogovora kako bi se pomogao ispuniti nedostatak izazvan smanjenom produkcijom studija. Dogodi li se to, vidimo potencijal agresivnijih strategija što se kinodistribucije tiče i skraćeni period dolaska na streaming servise i ostale platforme za digitalnu distribuciju filmova“, zaključuje Nathanson.

Sve u svemu, ništa od navedenog ne spada u kategoriju iznenadnog jer realno gledajući, sve se ovo već duže vrijeme predviđalo, a pandemija je samo ubrzala ono od čega su mnogi strahovali.

(Index.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.