Ako ste ikada kupovali tastaturu za igranje ili bilo koju mehaničku tastaturu, i naiđete na brend Cherry nemojte da je preskočite. Mehanička tastatura njemačke kompanije bez sumnje je najpopularnija i poznata po svojim performansama i izdržljivosti.

Ono što možda nije tako dobro poznato je da je većina njihovih tastatura i miševa namijenjena za kancelarijski posao, a ne za igranje.

Corsair Glaive RGB Pro snažan update za odličan gejmerski miš

Receiver u kućištu miša

 

Cherry MW 8 Advanced je odličan mali bežični miš sa jednim nedostatkom.

MW 8 Advanced  od 50 $ je uglavnom putni miš, iako Cherry to ne naziva posebno. Ima kompaktan dizajn niskog profila koji ga čini savršenim za klizanje u torbu za laptop. Ukoliko imate veću šaku ili jednostavno preferišete ergonomičniji dizajn, u tom slučaju je mali za svakodnevnu upotrebu.

Bočne strane su gumirane radi boljeg prijanjanja, a vrh je završen od brušenog metala. Levi i desni taster miša imaju čvrsti, zadovoljavajući klik na njih i točkić za pomjeranje ima taktilnu kvrgu u pokretu.

Odmah iza točkića nalazi se dugme koje vam omogućava da brzo izaberete DPI postavke – 600, 1.000, 1.600 ili 3.200 – što je lijep dodatak i karakteristika koja je tipičnija za miš. Na lijevoj strani su standardni tasteri za napred i nazad, ali to je za dugmad.

Ono što pomaže MW 8 da se izdvoji iz vašeg prosječnog bežičnog miša su opcije senzora i veze. PixArt laserski senzor Cherry koristi vam da radite na skoro svakoj površini, uključujući staklo.

Kada je u pitanju povezivanje MW 8 sa vašim računarom, imate dvije bežične opcije i to će raditi i prilikom punjenja ugrađene baterije. Možete se povezati putem Bluetooth veze ili koristiti bežični 2.4GHz. Prijemnik USB-A čuva se u bazi koja se čvrsto drži na mjestu pomoću magneta.

Dvostruka bežična veza je odlična jer to znači da možete brzo da se povežete bez problema sa Bluetooth-om, ali možete da se povežete i na drugi računar koji ima Bluetooth. Prekidač na bazi miša omogućava vam da izaberete koju vezu želite da koristite. Ovo sigurno nije prvi miš koji ima ovu opciju, u stvari, MW 8 Advanced je direktni konkurent Logitechovim MX Anywhere 2S čija je cijena takođe 50 $.

mogućnosti da spremi receiver u tijelo

Cherryjeva prednost nad tim modelom je u tome da je u mogućnosti da spremi receiver u tijelo (kućište). Uglavnom izgleda i čini se da je bolji od Logitech-a.

 

Nedostatak softvera

 

MX Anywhere 2S je bolji od Cherry je u tome što možete da podesite svoj Bluetooth da se poveže sa tri odvojena uređaja. Dugme na dnu omogućava vam da birate kojeg ćete da izaberete. Osim toga, Logitech pobjeđuje u jednoj stvari koju MW 8 Advanced nema: softver.

Ne postoji softver za podešavanje dugmadi pretraživača naprijed i nazad kako bi uradili nešto drugo, ili npr. programiranje dugmeta točkića za pomjeranje.

Logitechov softver ne samo da vam omogućava da radite te stvari, već i pomoću funkcije Flow možete da pomjerate kursor i kopirate i nalijepite stvari između dva računara na istoj mreži.

Taj nedostatak softvera utiče da korisnika odbije od Cherry. To je svakako nešto što bi kompanija lako mogla da otkloni, jer je MW 8 Advanced odličan putujući miš.

(IT mixer/Cnet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.