Na Nikonovom takmičenju „Small World in Motion“ učesnici su prikazali čudesan mikrosvijet a mi vam izdvajamo pobjednike

 

2019 Nikon Small World in Motion – Prvo mjesto (polip izlazi iz korala)

Polipi se razmnožavaju diobom stvarajući hiljade klonova grade podvodne koralne zalive. Purpurna boja dolazi iz same alge koja živi u koralu osjetljivog na svjetlo. Biolog Philipe Laissue je pri snimanju polipa koristio tehniku slabog svjetla zato jer bi prejako osvjetljenje moglo oštetiti staničnu strukturu korala i čak zaustaviti proces fotosinteze.
‘Koralni zalivi nestaju zbog klimatskih promjena, zagađenja i drugih ljudima uzrokovanih uzroka’ rekao je Laissue u sklopu službene izjave vezane uz osvojeno prvo mjesto na takmičenju. ‘Iskreno se nadam da će ovaj video pokazati ljepotu ovih organizama dok u isto vrijeme podiže osvještenost o njihovom nestajanju’.

 

2019 Nikon Small World in Motion – Drugo mjesto (paraziti u planktonu)

Autor ove snimke, Richard Kirby, morao je prije snimanja ove snimke da otkrije način kako da prenese žive uzorke u svoju laboratoriju. Na kraju videa možemo vidjeti parazita koji podsjeća na mali bijeli mjehurić kako probija kroz opnu svog mrtvog domaćina – planktona.

 

2019 Nikon Small World in Motion – Treće mjesto (grabljivac lovi plijen pomoću vodenog vrtloga)

Ovaj mikroorganizam pod imenom Stylonychia može se pronaći u slatkoj vodi i stajaćicama. On koristi dlačice na svom tijelu kako bi se kretao kroz vodu i lovio svoj plijen. Na snimci koju su snimili Tommy i Jesse Gunn možemo da vidimo način na koji on lovi – stvarajući minijaturni vrtlog.

 

2019 Nikon Small World in Motion – Četvrto mjesto (vodeni medvjedići)

Ovi osmeronožni mikroorganizmi poznatiji kao dugoživci mogu preživjeti ekstremne uslove poput visokog pritiska, velike radijacije i ekstremne temperature. Oni su također prva životinjska vrsta sa Zemlje koja je uspjela preživjeti u grubim uslovima dubokog svemira. Zbog svog načina kretanja i bucmastog izgleda dobili su nadimak vodeni medvjedići.
Na ovoj nagrađenoj snimci ih možemo vidjeti kako jedu truplo uginulog predstavnika svoje vrste.

 

2019 Nikon Small World in Motion – Peto mjesto (mišji embrion)

Kate McDole i Philipp Keller sa univerziteta Howard Hughes Medical Institute u Virginiji snimili su savijanje i zatvaranje šuplje strukture iz koje će se razviti mozak i leđna moždina. Ako se ova prirodna cijev ne zatvori, to može rezultirati porođajnim deformacijama.

 

2019 Nikon Small World in Motion – Časna pohvala (hidroid putuje kroz vodu)

Hidroidi su jedan od stadijuma života hidrozoa – grabežljivaca u rodu sa meduzama. Na snimci ih možemo vidjeti kako proizvode svjetlo.

 

2019 Nikon Small World in Motion – Časna pohvala (mala žaba)

Videograf Dave Lewis snimio je embrion žabe između desetog i trinaestog dana razvoja. Embrion obične žabe okružen je tankom zaštitnom želatinoznom opnom.

 

2019 Nikon Small World in Motion – Časna pohvala (ledena kapljica se pretvara u pahuljicu)

Snježne pahuljice nastaju kada se vodene kapi smrznu u zraku pa se pretvore u ledeni kristal. Umjesto da se otope nakon što nestanu, neke pahuljice prolaze kroz proces pod imenom ‘sublimacija’ koja u principu preskače tekuće stanje te ledenu strukturu odmah pretvara u gas. Video fotografa Caleba Fostera prikazuje proces sublimacije – ali u suprotnom smijeru.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nikon Instruments Inc.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.