Kada se učita 2D slika Nvidia AI ima mogućnost da predvidi više 3D elemenata kao što su oblik, geometrija, boja, tekstura i osvjetljenje

 

Stvaranje 3D modela može biti teško jer za razliku od 2D slika koje su „ravne“, 3D modeli nisu. I kao takve, dizajneri moraju uzeti u obzir sve različite uglove modela. To, naravno, znači i da bi kreiranje 3D modela potencijalno moglo potrajati duže vremena u pravljenju i prikazivanju u odnosu na 2D.

Međutim, NVIDIA Research uskoro bi mogla imati efikasnije rješenje tamo gdje su razvili AI sistem koji ima mogućnost pretvaranja 2D slika u 3D modele. Ovaj proces su razvili istraživači NVIDIA Research zajedno sa drugim istraživačima sa Instituta Vector, Univerziteta u Torontu i univerziteta Aalto.

U razgovoru za VentureBeat, direktorica AI NVIDIA i jedna od koautorica lista, Sanja Fidler, izjavila je: „Zamislite da možete samo fotografisati i da dobijete 3D model, što znači da sada možete pogledati taj prizor koji ste snimili fotografiju sa svih vrsta različitih gledišta. Možete potencijalno da uđete u nju, pogledate je iz različitih uglova – možete snimiti stare fotografije u vašoj kolekciji fotografija i pretvoriti ih u 3D scenu i pregledati ih u osnovi kao da ste bili tamo. “

Pročitajte još: Predstavljamo NVIDIA AI – rekonstrukcija fotografija | VIDEO

Kao što Fidler napominje, sistemi koji transformišu 2D slike u 3D modele nisu baš novi i prije su ih istraživali Facebook i Google. Međutim, jedna od glavnih razlika je ta što NVIDIA AI model može predvidjeti više 3D svojstava kao što su njegov oblik, geometrija, boja, tekstura i osvjetljenje.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.