Kriminalci pokušavaju da iskoriste popularnost mlade aktivistkinje Grete Thunberg i njeno ime koriste da pokušaju preko elektonske pošte malwareom da zaraze računare

 

Veliki broj studenata nedavno je počelo dobijati elektronske pošte u kojima ih Greta Thunberg poziva na novi veliki protest.

Bez obzira slažete li se s njom ili ne, Greta Thunberg u svojih je 16 godina života uspjela da napravi nevjerojatne stvari.

Za mnoge ona je postala simbol mladih željnih borbe za klimatskim promjenama i bolju budućnost, dok je drugi smatraju djevojčicom kojom drugi manipulišui iskorišćavaju je.

Zahvaljujući aktivizmu Time ju je proglasio ličnošću godine. Stekla vojsku poklonika i pristalica koji dijele njena uvjerenja i slijede je po protestima.

Pročitajte još: Hakeri ukrali podatke od 267 miliona korisnika Facebook-a, budite oprezni na sumnjive SMS poruke!

Veliki broj studenata nedavno je počelo dobijati elektronsku poštu u kojima ih Greta Thunberg poziva na novi veliki protest.

U mailu koji je navodno poslala uoči Božića spominje se kako možete da kupite poklone djeci na kojima će biti zahvalni jedan dan ili im možete da poklonite nešto na čemu će biti zahvalni cijeli život – učestvovanje na najvećem protestu u borbi za bolju klimatsku budućnost. Mjesto i vrijeme održavanja protesta nije spomenuto u samoj elektonskoj pošti, već se nalazi u atačmentu kojeg je potrebno otvoriti.

Već pogađate – taj mail nije napisala Greta Thunberg, niti se u atačmentu nalaze informacije o protestu, već otvaranjem tekstualne datoteke korisnici na računar preuzimaju opasan malware Emotet.

Prema Tech Radaru, riječ je o jednom od najvećih malware botnetova koji je odgovoran za skoro 12 posto svih malicioznih mailova poslanih tokom ovog kvartala.

S obzirom na to da (lažna) Greta od primatelja maila traži da ga pošalju svim svojim prijateljima, kolegama i rodbini, on se brzo proširio brojnim zemljama u svijetu poput Njemačke, Japana, UAE-a, Australije, Italije, Velike Britanije itd. Broj zaraženih korisnika, tj. računara s ovim malwareom trenutno nije poznat.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.