Marvell-ov 7nm ThunderX3 server CPU predstaviće se u 2020. godini sa ogromnih 96 jezgara i 384 niti

 

Vječita je borba između Intel-a i AMD-a za tržište moćnih procesora za servere. Ali izgleda da stiže isto tako moćan igrač, koji bi im mogao da pomrsi konce. Riječ je o Marvell-u, koji se predstavlja sa ThunderX3 CPU kojem, po njihovom najavi, niko neće moći da parira.

ThunderX3 na tržište dolazi krajem ove godine i to je treća generacija ARM procesora za servere. ThunderX2 lansiran je 2018. godine, dok bi ThunderX4 trebalo da izađe u 2024. godinu.

ThunderX3 se proizvodi na TSMC-ovom 7nm postupku. To daje prostora za više jezgara: tačno 96. Ovo je 3x porast u odnosu na TX2 i gotovo 3,5x koliko je najbolje što Intel trenutno nudi u socket platformama. To je takođe 1,5x više od AMD-ovog Rome Epyc-a. Takođe zadržava svoj 4-smjerni SMT (četveronožni hiper-navoj) za isporuku 384 niti.

Arm jezgre su sada nadograđene na Arm v8.3 set sa instrukcijama. Čip podržava konfiguracije s dvije utičnice i nadogradnja je Amazonovog Graviton2 koji ima 64 jezgre i Amperove Altre koji dolazi sa 80 jezgara..

Arm nije razgovarao o frekvencijama, ali je otkrio da se TDP kreće od 100 W do 240W.

Nadalje, jezgre imaju četiri 128-bitne neonske SIMD jedinice. Što se tiče širine, to bi bilo ekvivalentno jednoj x86 AVX-512 jedinici, mada najviši krajnji Xeon-ovi skalabilni dijelovi sadrže dvije jedinice. Suprotno tome, Rome Epyc sadrži dve 256-bitne SIMD jedinice po jezgri.

Na I / O strani, silikon podržava 8-kanalni DDR4-3200, što je slično Intelovoj nadolazećoj Whitley platformi. Tu je i 64 trake PCIe 4.0, što je polovina AMD-ovog Rome Epyc-a.

Marvell tvrdi da je poboljšanje preko 25% po ciklusu (IPC) i preko 60% poboljšanje performansi s jednim navojem. Učinak na razini utičnice dolazi preko 3x, dok su performanse s pomičnim zarezom još veće u 5x zbog dodatnih SIMD jedinica.

 

Više računarske moći za manje novca

 

Jasno, zbog performansi koje nudi, ThunderX3 je idealan za centre podataka, cloud računarstvo najvećih mogućih opterećenja, virtuelne mašine i kompanije koje se bave hostingom web stranica. I mnogi će se svakako odlučiti za ThunderX3.

Razlog je jednostavan, dobiju više računarske moći za manje novca. I ne samo to, kad dođu nove generacije procesora koje nudi konkurencija, stariji odmah idu „na otpad“ dok ThunderX3 može biti nadograđivan, nadopunjavan i odgovara na izazove B2C tržišta.

Ipak, trebalo bi naglasiti da je to sve u domenu teorije jer još ne znamo može li Marvell isporučiti sve to što je najavio u reklamiranju svog procesora.

(IT mixer)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.