Nikon je nedavno ukinuo veliki broj full-frame i APS-C DSLR objektiva i kućišta fotoaparata tokom prošle godine

 

Nikon je počeo sa prodajom svoje prve refleksne filmske kamere sa jednim sočivom, Nikon F, davne 1959. godine. Bio je to jedan od najnaprednijih fotoaparata svog vremena, zahvaljujući funkcijama poput velikog bajoneta, dugmeta za pregled dubine polja, titanijumskog fokusa – ravan zatvarač, modularni dizajn i još mnogo toga. Prvi pravi profesionalni digitalni SLR kompanije Nikon bio je D1 od 2,7 megapiksela, lansiran 1999. godine.

SLR kamere koriste ogledalo i prizmu da bi korisniku pružile direktan optički pogled kroz sočivo kamere, pri čemu se ogledalo pomjera sa puta kada se slika napravi. Kamere bez ogledala, nasuprot tome, prenose svjetlost direktno od sočiva do senzora i daju korisniku pregled preko elektronskog tražila ili zadnjeg ekrana.

Kamere bez ogledala omogućavaju kompaktnija tijela, napredno prepoznavanje AI predmeta, poboljšane video karakteristike i još mnogo toga.

Nikon je zakasnio u posao sa fotoaparatima bez ogledala u poređenju sa Sonijem i ostalima lansiranjem svog sistema za montiranje Z i modela Z6 i Z7 2018. godine, a nakon toga slijedi model APS-C Z50 naredne godine.

Do nedavno, Nikonova vrhunska profesionalna linija sastojala se isključivo od DSLR modela kao što je D6. Međutim, to se promijenilo kada je Nikon krajem prošle godine lansirao Z9 od 5.500 dolara bez mehaničkog zatvarača uz kombinaciju brzine, snage i video snimaka, što je donijelo uglavnom pozitivne kritike.

 

Kompaktni fotoaparati aut

 

Nikon je prije nekog vremena prestao da proizvodi kompaktne fotoaparate jer su taj posao u suštini progutali pametni telefoni. Takođe je nedavno ukinuo veliki broj full-frame i APS-C DSLR objektiva i kućišta fotoaparata tokom prošle godine.

Ukupna prodaja fotoaparata je dramatično opala za samo pet godina, pri čemu je kamere sa zamjenljivim objektivima (bez ogledala i DSLR) pale sa 11,67 miliona prodatih jedinica u 2017. na 5,34 miliona do 2021.

To je primoralo kompanije poput Nikona da koncentrišu svoje napore na najprofitabilnije modele. Nikonov odsjek za razvoj fotoaparata sada zarađuje polovinu svog novca od modela bez ogledala, pri čemu SLR-ovi čine 30 procenata.

Sve ovo ne bi bilo čudno da Nikon odmah nakon ovih izvještaja nije objavio sljedeće: “Postoji članak u medijima u vezi sa Nikonovim povlačenjem razvoja SLR-ova. Ovaj medijski članak je samo nagađanje i Nikon nije dao nikakvu najavu u vezi sa tim. Nikon nastavlja proizvodnju, prodaju i servis digitalnih SLR fotoaparata. Nikon cijeni vašu stalnu podršku.”

Ostaje da se vidi da li će Nikon zaista prestati da proizvodi legendarne DSLR aparate, ili je ovo ipak samo netačan izvještaj o njihovom radu.

(Engadget)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.