Novi model pametnog telefona na preklop „Escobar Fold 2“ po ultra niskoj cijeni iz proizvodnog pogona brata Pabla Escobara.

 

Zvuči nevjerovatno već samo po sebi, pogotovo uzimajući u obzir brojne dokaze koji govore da je Escobar Fold 2 prevara.

Roberto de Jesus Escobar Gaviria, kako glasi puno ime brata ozloglašenog narkodilera, započeo je prodaju druge serije pametnih telefona na preklop, pod nazivom Escobar Fold 2.

Po izgledu, uređaj je jako sličan modelu Samsung Galaxy Fold, uz jednu veliku prednost – prodaje se po cijeni od 399 dolara, dok je za Samsungov model potrebno izdvojiti 1980 dolara.

Escobar Fold 2
Escobar Fold 2

Ovu naizgled primamljivu ponudu ipak bi trebalo preskočiti, navodi PCMag. Naime, krajem prošle godine Roberto je predstavio tržištu svoj prvi proizvod, Fold 1, i započeo njegovu prodaju po cijeni od 349 dolara. Kako bi se stvorila dodatna euforija i pospješila prodaja, kompanija Escobar Inc. pripremila je reklamni spot prepun oskudno odjevenih manekenki koji je vrlo brzo zabilježio 1,6 miliona pregleda na YouTube servisu.

Escobar Fold 2 - ponuda koju bi možda trebalo preskočiti
Escobar Fold 2 – ponuda koju bi možda trebalo preskočiti

Međutim, većina kupaca koji su naručili uređaj preko interneta još uvijek čeka isporuku. Manji broj njih umjesto kupljenog proizvoda dobio je knjigu o Robertovim planovima za buduću proizvodnju pametnih telefona, a uz to i pamflet koji sadrži obećanje da će umjesto kupljenog, starog modela, dobiti novi – Fold 2, koji će im biti isporučen tokom marta ove godine.

 

Umjesto telefona knjiga i pamflet sa obećanjem

 

YouTube kanal LJP Tech, koji radi recenziju tehnoloških uređaja, napravio je videohroniku o iščekivanju smartfona naručenog polovinom decembra prošle godine. Iako su do sada od prodavača primili jedino knjigu i pamflet, ipak vjeruju da nije u pitanju prevara. Nadu im ulijeva mail tvrtke Escobar Inc. iz Kolumbije koji ih obavještava da su „među hiljadu odabranih kupaca koji će uskoro dobiti model iz nove serije Fold 2“.

Umjesto telefona knjiga i obećanje
Umjesto telefona knjiga i obećanje

U posljednjem YouTube videu predstavnik kanala LJP Tech obratio se riječima: „I dalje sam jako uzbuđen. Najgori mogući scenario koji vidim je da otvorim pristiglu kutiju i da u njoj pronađem još jednu knjigu. Ili bilo šta drugo što nije naručeni telefon.“

 

„Možete doći u Kolumbiju ako želite“

 

S druge strane, jedan od korisnika društvene mreže Reddit podijelio je svoje iskustvo vezano za spornu narudžbu rekavši za PCMag da je uređaj Fold 1 naručio početkom decembra i da ga još uvijek nije dobio. Uz to je kao dokaz priložio i kopiju narudžbenice s kopijom poruka koje je vodio s kompanijom Escobar Inc. u pokušaju da otkaže narudžbu i dobije refundaciju sredstava. Umjesto novca, od kolumbijske kompanije dobio je odgovor sljedećeg sadržaja: „Možete doći u Kolumbiju ako želite. Savjetujemo vas da budete strpljivi i pričekate još malo.“ Nakon ovoga, postao je uvjeren da je u pitanju prevara i s PCMag-om je podijelio uvjerenje „da niko neće dobiti naručeni smartfon od kolumbijske kompanije“.

Na Reddit forumu posvećenom slučaju Fold 1, članovi su iznosili iskustva vezana za odbijanje zahtjeva za refundacijom, pri čemu im je kolumbijska strana savjetovala da „rasprave trošak s kompanijama koje su im izdale kreditne kartice“.

 

Kompanija Escobar Inc. negira optužbe

 

Ipak, izvršni direktor Escobar Inc. Olof Gustafsson odbacio je optužbe da njegova kompanija vara kupce.

„Do sada smo prodali preko 50 hiljada Fold 1 pametnih telefona. Prva serija od 30 hiljada komada je isporučena kupcima dok je preostalih 20 tisuća, uslijed nekih poteškoća u vezi sa skladištenjem uređaja, unaprijeđena u verziju Fold 2, bez dodatnih troškova za kupce. O tome su kupci i obaviješteni u pošiljci koja sadrži knjigu i brošuru“, kaže Olof.

U produžetku, Gustafsson je, bez da to potkrijepi nekim dokazima, optužio Samsung za prevaru vezanu za njihove uređaje na preklop, tvrdeći da se Galaxy Fold ne proizvodi u Samsungovim fabrikama, već isključivo u Kini i to uglavnom u gradu Shenzen.

„Velike količine Fold 2 pametnih telefona bile su nam dostupne po vrlo niskim cijenama u Shenzenu. Naši partneri ponudili su nam isporuku 200 tisuća primjeraka s nevjerojatnom cijenom po komadu. Mi samo želimo pred kupce iziaći sa dobrom ponudom za proizvode koji se već i onako izrađuju u Kini. Ne vidimo potrebu za skupim promocijama i posebno organizovanim događajima za lansiranje novih modela. Naša reputacija već govori dovoljno sama za sebe“, istaknuo je Gustafsson.

Usprkos tvrdnjama prvog čovjeka kolumbijske kompanije da je 50 tisuća primjeraka mobitela Fold 1 prodano, na internetu gotovo da ne postoje online recenzije ovog proizvoda.

 

Od 50 hiljada javio se jedan

 

Ipak, jedan kupac iz Lagosa u Nigeriji tvrdi da je uspio nabaviti Fold 1 nakon online narudžbe iz Kolumbije. Mustafa Hussein, koji je na YouTube postavio nekoliko kratkih videosnimaka telefona, rekao je u izjavi za PCMag:

„Mislim da je uređaj dobar uzimajući u obzir njegovu cijenu. Ipak, djeluje u potpunosti kao kineski proizvod, više kao neka kopija pametnog telefona.“

Istovremeno, Hussein se nije odazvao na molbe mnogih skeptika koji su tražili da postavi još video snimaka telefona i po mogućnosti napravi recenziju istog.

U međuvremenu, za Escobar Fold 2 napravljena je nova reklama, po provjerenoj formuli, s obiljem golišavih djevojaka koje paradiraju u njoj, začinjena i neobičnim pojavljivanjem bivšeg menadžera predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, Coreyja Lewandowskog, koji je podržao proizvod.

(Index.hr)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.