Laptop na tržištu se ne izdvaja samo po svojim performansama već i trajanju baterije, koja s vremenom gubi na svojoj moći, a postoje oni koji tvrde da je to zato što korisnici pretjeruju s tim ukoliko ga drže stalno uključen u struju

 

Ukratko, donekle ima. Kad se baterija napuni na sto posto, ona se jednostavno prestane puniti, tako da je potpuno svejedno držite li vaš laptop konstantno uključen u struju ili ne.

Dakle, nema straha da bi konstantno držanje laptopa na punjaču moglo na bilo koji način naštetiti bateriji. Ali…

Razlozi zašto ona ne „drži“ kao u počecima je vrlo jednostavna. S vremenom svaka baterija gubi na moći i traje kraće nego u počecima, a to se zbiva najčešće nakon 500 ciklusa punih punjenja.

Samim tim, pametno je skloniti s vremena na vrijeme laptop s punjača, da se isprazni za više od polovice, pa ga ponovno puniti.

Pročitajte još: Savjeti: Kako da produžite radni vijek laptopa

Logično, ako je laptop konstantno na punjaču, prije će se dostići ta brojka od 500 ciklusa i baterija će početi da gubi svoju moć, što znači da će kraće da traje.

Preporučuje se da baterija bude na oko 50 posto konstantno, kao i se drži računar na mjestu koje nije prevruće ili zatvoreno.

Na primjer, ostaviti upaljen laptop u ormaru ili u nekoj ladici je izrazito loše, jer je vrućina najveći neprijatelj bateriji.

Zato se preporučuje da se kupuje laptopi s baterijama koje se mogu uklanjati jer ako je već laptop priključen na izvor električne energije, baterija mu nije potrebna pa je jednostavno maknite s njega i ne opterećujte je vrućinom ako radite nešto poprilično zahtjevno, što pregrijava laptop.

Na kraju, trebalo bi vremeno da se laptop potpuno isprazni jer baterija se kalibrira i sistem prepoznaje kad je ona pri kraju.

Ukoliko je baterija stalno na punjaču, može se dogoditi da sistem pokazuje kako imate još 20 posto baterije, a zapravo ste na nuli, što može biti poprilično nezgodno.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.