Kompanija Talos Security Group posljednjih mjeseci je testirala smartfone koji posjeduju skenere otiska prsta i došla je do nevjerovatnih otkrića

 

Na tržištu se nalazi mnogo modela iz visoke, srednje i niže klase i gotovo svaki taj pametni telefon posjeduje skener otiska prsta. Da li smo se ikada zapitali koliko skener otiska prsta zaista može zaštiti naš smartfon? Da li su naši podaci bezbjedni od ljudi koji žele zaviriti u naš telefon?

Možda vam IT mixer u nastavku ovog teksta može da otvori oči i izbavi vas iz te zablude.

Kompanija Talos Security Group posljednjih nekoliko mjeseci testirala je pametne telefone koji posjeduju skenere otiska prsta iz mnogih kompanija kao što su Apple, Huawei, Samsung, Xiaomi..

Rezultati tih testova pokazali su da se čak 80 posto smartfona koji posjeduju skener otiska prsta može da se “prevari”, tj. moguće je da se otključaju s lažnim otiskom prsta.

Istraživači iz Talos Security Group su na svakom telefonu imali 20 pokušaja sa kreiranim lažnim uređajem otiska prsta i 80 posto njih uspjeli su da otključaju sa lažnim otiskom prsta. To je nevjerovatno visok procenat, za nas korisnike i pomalo razočaravajući.

Najlakše je bilo da se otključaju iPhone 8, MacBook Pro 2018 i Samsung Galaxy S10. Kod njih je stopa uspješnosti od preko 90 posto.

Zanimljivo je na primjer, da istraživači nisu mogli sa lažnim otiskom prsta otključati Samsung Galaxy A70.

Iz ove kompanije su naveli da nijedna tehnologija nije apsolutno bezbjedna. Ipak bi trebalo dobro da razmislimo šta sve držimo na svom telefonu, odnosno kakve sve informacije krijemo.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.