Autići na daljinski se obično ne kreću ovako, kao da teži tonu a ne kilogram

 

Jedan član društvene mreže Reditt napravio je uz pomoć Arduina stvarno super igračku R/C (remote control) automobil, koji se može naginjati, kretati i driftati gotovo kao pravi automobil. (I poklopljen je sa čudesnom školjkom Oldsmobile Dynamic 88 Wagon iz 1963. godine.)

Ozbiljno, posmatrajte ovo kako se kreće u nekoliko zavoja. Nikad nismo vidijeli da se autići na daljinsko upravljanje ovako kreću. Realno se naginje pri skretanju, gotovo poput kaskaderskih automobila viđenih u filmu. Većina R/C automobila ne kreće se sa potpuno istom iluzijom težine.

Proizvođač automobila, Dimitar Tilev, kaže da je to realno kretanje moguće zahvaljujući akcelerometru i četiri servo motora spojena na Arduino programirljivu pločicu koja kreira aktivni sistem vješanja. Sistem aktivnog vješanja može se aktivno prilagoditi, obično kako bi automobil bio što stabilniji, ali u ovom slučaju sistem aktivno podiže i spušta svaki od točkova na načine koji simuliraju kretanja i težinu automobila pune veličine.

Unutrašnjost ovog čudesnog R/C automobila
Unutrašnjost ovog čudesnog R/C automobila

 

Želite jedan ovakav R/C automobil? I mi, ali ćemo morati sačekati!

 

Ako želite znati više detalja o ovom R/C automobilu, trebali biste pročitati sve detalje na Tilevovom blogu. A ako želite kupiti nešto slično, možda ćete jednog dana moći. Tilev kaže da planira pronaći način da proda nešto slično ovom prvom dizajnu, iako s nekim izmjenama, a ako želite pratiti napredak toga, kaže da će dijeliti ažuriranja na ovoj Facebook stranici.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.