Canonova serija ozbiljnijih APS-C DSLR fotoaparata dobila je prinovu, jednostavne inkrementalne oznake Canon EOS 90D

 

Tri ipo godine trebalo je da se Canon odluči da unapredi popularni model 80D, a za to vrijeme dogodile su se brojne promjene na tržištu. Canon EOS 90D pokušaće da osigura relevantnost s nekoliko karakteristika – novim 32,5-megapikselnim senzorom, naprednijim sistemom za autofokus i, konačno, mogućnošću snimanja 4K videa.

Tijelo je vrlo slično prethodnicima, iako malo laganije od 80D. I dalje je tu klasični DSLR format kućišta.

Pročitajte još: Otkriven način kako “izvući” detalje iz mutnih fotografija

Tijelo ostavlja utisak da je čvrsto, izrađeno je od legure aluminija i polikarbonatne smole sa staklenim vlaknima, te je donekle otporno na prašinu i vodu.

 

Pogodan za selfije

 

Ekran je upravljiv, osjetljiv na dodir, dosta responzivan, koji omogućuje fleksibilnost prilikom fotografisanja u live viewu i snimanja videa.  Lako je podešavanje opcija u trenucima kad vam se neda prebacivati između opcija fizičkim kontrolama. Naravno, to što se može okrenuti i prema naprijed čini ga pogodnim za selfije.

Canon EOS 90D je dobio novi senzor, osjetno više rezolucije – umjesto 24-megapikselnog, u 90D nalazi se 32,5-megapikselni APS-C (1,6x) senzor, koji dijeli s mirrorlessom EOS M6 Mark II. To ih čini aparatima najviše rezolucije u APS-C klasi.

Senzor je uparen s novim Canonovim procesorom slike DIGIC 8. To znači manje šuma pri višim ISO vrijednostima i veći dinamički raspon od prethodnih generacija Canonovih fotoaparata.

JPEG-ovi su ugodnih boja, ali algoritmi za smanjivanje šuma kod viših ISO vrijednosti više od očekivanog unište detalje. To se može izbjeći korišćenjem RAW formata.

Obzirom na to da je ovdje riječ o DSLR-u, to znači da ima dva sistema za automatsko fokusiranje. Jedan se koristi kad se kadrira preko optičkog vizira, a drugi, dual-pixel, u live viewu, odnosno kad se koristi ekran.

Sistem za fokusiranje uz korištenje vizira sličan je onome u starijem modelu, 80D, samo što mu je dodato prepoznavanje lica.

U live viewu aparat može okidati do 11 sličica u sekundi uz jednokratno fokusiranje, a do 7 FPS uz kontinuirano. Buffer može primiti do 58 JPEG, odnosno 25 RAW fotografija.

 

Video kaska za konkurencijom

 

S videom je skoro ista stvar kao i kod M6 II. Razlika je u osnovi samo u tome što 90D, uz jednako neimpresivni 4K video pune širine senzora, nudi i način snimanja uz crop od 1,2x, a takav video nešto je oštriji, iako i dalje u oštrini prilično zaostaje za konkurencijom. 1080p video u odnosu na konkurenciju je dobar.

EOS 90D dobrodošla je nadogradnja starog modela, s vrlo dobrim senzorom koji se može iskoristiti za fotografije visoke detaljnosti, a može se iskoristiti i za snimanje videa ako nije nužna vrhunska kvaliteta snimke.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.