Popularni YouTube kanal, karakterističan zbog korišćenja robota, testirao je trajanje baterije na iPhone XS Max

 

Već neko vrijeme svjedoci smo da sve više aplikacija, web servisa, ali i proizvođača Android uređaja sa vlastitim interfejsom najavljuju ili predstavljaju “Dark Mode”, tj. tamnu temu za svoje proizvode.

Osim što je tamni način rada oku ugodniji, posebno u tamnoj okolini, uređaji s OLED ekranom i tamnom temom štede na bateriji jer kod prikaza crne boje pikseli na ekranu su kompletno ugašeni, što nije slučaj kod LCD zaslona.

Pogledajte još: Instagram tamni režim stiže na Android 10

Popularni YouTube kanal PhoneBuff, karakterističan zbog korišćenja robota, testirao je trajanje baterije na iPhone XS Max uređaju s AMOLED ekranom.

U jednom načinu rada uređaj je koristio tamnu temu, dok u drugom nije.

Oba puta svjetlina uređaja bila je postavljena na 200 nitsa, a korišćenjem istih aplikacija na oba uređaja (svih sa podrškom za dark mode), upoređivanje je dobilo na pravednosti. Pogledajte je u nastavku.

Iako nije riječ o testiranju u strogo kontrolisanim uslovima, možemo uopšte zaključiti da tamna tema (dark mode) na OLED ekranima troši manje baterije nego normalna tema uz isti način korišćenja.

Zanimljivo je da je ušteda ostvarena i kod korišćenja aplikacija koje ne koriste crnu, već tamnije tonove sive.

Zaključujemo da ušteda utvrđena ovim testiranjem iznosi 30% kapaciteta baterije, što je zapravo i mnogo uzimajući u obzir da je riječ o jednostavnom načinu za ostvarivanje iste.

(Mob.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.