Hao Li, stručnjak za deepfake tehnologiju (tehniku sinteze fotografija ljudi zasnovanu na vještačkoj inteligenciji), rekao je, u nedavnom razgovoru za CNBC, da „savršeno realistični“ digitalno manipulisani video snimci koje će moći da koriste „obični ljudi“ stižu za šest do 12 mjeseci.

„Trenutni deepfake snimci su lako prepoznatljivi“, rekao je Li, inače asistent na Univerzitetu Južne Kalifornije, i istakao da „već danas imamo nekoliko primjera koji su jako uvjerljivi“.

Li tvrdi da ćemo uskoro stići do tog stadijuma da nećemo moći da razaznamo lažno od istinitog i da ćemo morati da pribjegnemo nekim alternativnim rješenjima.

Deepfake klipovi nastaju digitalnom manipulacijom, odnosno montiranjem lažnog lica na lice aktera u videu, stvarajući iluziju da je ta osoba zaista tamo.

Trenutne iteracije te tehnologije ne izgledaju kao prave, ali sudeći prema stručnjacima, uskoro bi situacija mogla da se promjeni.

Li je napravio deepfake video ruskog predsednika Putina sa ciljem da demonstrira trenutni nivo deepfake tehnologije, koja se razvija mnogo brže nego što su to stručnjaci mogli da pretpostave.

Toliko da ćemo savršene deepfake video snimke, koje neće biti moguće razlikovati od pravih snimaka, vjerovatno vidjeti već za nekoliko godina.

 

A razlog zbog koga Li smatra da će ova tehnologija napredovati brže nego što se očekivalo leži u brzom razvoju i širenju kineske aplikacije Zao, koja „skraćuje rok“ do vremena savršenih imitacija.

„Stvar je u tome što već znamo kako da napravimo savršeni deepfake, samo što moramo više da ‘treniramo’ vještačku inteligenciju i da joj damo više podataka sa kojima može da radi“.

Deepfake video se trenutno smatra za jedan od moćnijih alata u političkim kampanjama koji bi, uz trenutnu stopu razvoja, uskoro mogao da postane mnogo opasniji, pogotovo u rukama političara koji vole da „igraju prljavo“.

Na internetu se nedavno pojavila i aplikacija DeepNude koja je omogućavala automatizovano dotjerivanje fotografija u Photoshop-u pomoću algoritma za mašinsko učenje i tako omogućila korisnicima da za par sekundi “skinu odjeću” sa bilo koje slike o kojoj smo već pisali.

(Business insider)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.