Izabela Tadlok sa Floride skupila je 14 000 dolara za svoju bioničku ruku modela Hero Arm, koju je napravila firma iz Bristola Open Bionic

 

11-godišnja devojčica rođena je bez svih prstiju na desnoj ruci i bez podlaktice leve ruke. Kada je pokrenula prikupljanje sredstava za bioničku ruku sa motivima robota R2-D2 iz filmova Ratovi zvijezda, uhvatila je pažnju i glumca Marka Hamila, koji tumači lik Luka Skajvokera u popularnoj franšizi.

Njen apel glumac je postavio na društvenu mrežu Tviter, na kojoj ga prati preko 3 miliona pratilaca.

https://twitter.com/TimesEurope/status/1235147993315184647

Nakon uspješne kampanje, Izabela je postala prva osoba u Americi koja ima naprednu bioničku ruku bostonske firme. Ruka je sa bojama karakterističnim za robota R2-D2, prenosi CNN.

Potom je primila Skajp poziv od Hamila lično, i tokom razgovora je pokazala šta može da uradi sa svojom novom rukom. Držala je flašu i prstima pokazala znak za „Okej“, što je bilo nezamislivo ranije.

Hamil, koji u franšizi takođe ima bioničku ruku, odgovorio je na mnoga pitanja svoje obožavateljke.

Izabela se raduje što će sada imati dve funkcionalne ruke, jer, kako prenosi Standard, sada će moći da vozi bicikl, kuva, i drži predmete.

Prvu bioničku ruku dizajniranu prema ovom robotu ranije ove godine dobio je 11-godišnji Kaj Vinsent iz Engleske, koji je sa 8 godina izgubio sve svoje udove zbog meningitisa.

(CNN)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.