Nokia i Marvell Technology ušli u partnerstvo i najavili su da zajedno rade na razvoju 5G multi-RAT (Radio Access Technology) inovacija silicijuma

 

Finska Nokia Oyj sklopila je partnerstvo s kalifornijskom kompanijom Marvell Technology, izvijestile su kompanije u srijedu 4. marta, s ciljem ubrzanja dosadašnjeg sporog razvoja 5G tehnologije.

Nokia se borila sa sporijem od očekivanog razvoja svog ReefShark sistema na čipsetima (SoC), koji jedinstvenom čipu omogućuju prenos cijelog računarskog sistema, omogućujući Nokiji da jeftinije proizvodi opremu.

Nokia i Marvell Technology najavili su da zajedno rade na razvoju 5G multi-RAT (Radio Access Technology) inovacija silicijuma. Očekuje se da će više generacija prilagođenih čipova i infrastrukturnih procesora dodatno proširiti asortiman Nokia ReefShark skupova čipova dostupnih za 5G opremu.

Dvije kompanije razvijaju novu generaciju prilagođenih procesorskih sistema na čipsetu (SoC) i infrastrukturnih procesora koji kombinuju Nokijinu različitu bežičnu tehnologiju s Marvellovim multi-jezgrenim platformama Arm procesora.

Novi setovi čipova dizajnirani su za primjenu u nekoliko građevnih blokova Nokia AirScale platforme za pristup radiju, kao dio Nokijinog 5G ‘Powered by ReefShark’ portfelja.

Nokia je rekla da proizvodi imaju koristi od smanjenja veličine i potrošnje energije, istovremeno pružajući podsticaj za kapacitet i ukupne performanse.

ReefShark čipseti se proizvede u pogonima Nokije u gradovima Oulu, Tampere, Espoo te u kalifornijskom gradu Sunnyvale.

ReefShark je specifično proizveden za buduće 5G bazne stanice koje će zahvaljujući uštedama energije do 64% biti i značajno manje. Nokia je time uštedila prostor za postavljanje antena koje će trošiti dvije trećine manje energije.

Nokia je takođe omogućila da jednostavnim modulima s novim procesorima može nadograditi postojeće AirScale stanice na 5G standarde čime će oni propuštati 3 puta veću količinu podataka, odnosno 84 Gbps.

(Mreža)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.