Nikola startup kompanija za električne kamione postaje javno trgovačko društvo. Organizacija sa sjedištem u Arizoni objavila je u utorak da se spaja s javno akvizicijskom kompanijom pod nazivom VectoIQ, u potezu sličnom onome što je svemirska kompanija Virgin Galactic upravo izvela u drugoj polovici 2019. Očekuje se da će se transakcija zatvoriti negdje u drugoj četvrtine ove godine, a kada to učini, Nikola će se naći na NASDAQ berzi pod imenom NKLA.

Nikola će kao rezultat dobiti 525 miliona dolara nove investicije, dodajući postojeću zalihu od 525 milijuna dolara prikupljenih u tri kruga finansiranja (i finansiranje iz zajedničkog ulaganja koje je započelo u Europi).

Osnovan 2015. godine, Nikola je započeo izradu velikih postrojenja sa nultom emisijom pomoću tehnologije vodonikovih gorivnih ćelija. Dok brojne kompanije poput Tesle, Daimlera, Freightliner-a i drugih poznatih igrača i startapa rade na svojim električnim kamionima, Nikola je jedina kompanija koja se bavi velikim pogonima na vodonik. Prelaskom velikih postrojenja na pogonske sklopove sa nultom emisijom moglo bi se pomoći u stavljanju pod kontrolu velikog problema u zagađenju uzrokovanom transportnim sektorom.

 

Startup kompanija Nikola do sada je razvila tri različita kamiona

 

Startup je razvio tri različita kamiona, a posljednja dva namijenjena su masovnoj proizvodnji na američkom i evropskom tržištu. Ali kompanija je od tada razvila verzije svojih kamiona koji rade i na baterije, za kompanije kojima nije potreban toliki domet koliko pružaju verzije na vodonik.

Vozila na vodonik nikada nisu stvarno zahvatila prostor za putničke automobile jer su mala ulaganja u potrebnu infrastrukturu. Tamo gdje su kompanije poput Tesle i više vlada i grupa za čistu energiju provele posljednju deceniju gradeći relativno ogromne mreže punjača za električna vozila, do danas postoji samo nekoliko stanica za punjenje vodika.

Ali Nikola je oduvek bio takav da snaga vodonika ima velikog smisla u komercijalnoj primjeni. Budući da mnoge komercijalne rute za prevoz imaju tačku za tačkom, lakše je prepoznati gdje treba graditi pumpe za vodonik. Nikola je tvrdio da su kamioni s vodikom još prikladniji za posao prevoza na duge relacije od vozila na baterije iz nekoliko razloga. Potrebno je puno manje vremena za punjenje spremnika nego što je potrebno za punjenje ogromne baterije. Veliki uređaji sa baterijama takođe se suočavaju s teškoćama. Potrebna su im velike baterije kako bi stvorili dovoljan domet, posebno kod priključene prikolice. Ali što je baterija veća, to više kamion teži, što u konačnici ograničava efikasnost.

 

U kompaniji 2024. godine očekuju prihod od 3,2 milijarde dolara od prodaje električnih kamiona i kamiona na vodonik

 

Uzgred, Nikola je pridobio brojne kupce, uključujući Anheuser-Busch koji je u 2018. naručio stotine kamiona. Također je potpisao ugovor s energetskom kompanijom Nel o razvoju stanica za punjenje vodika, te automobilskim dobavljačem Bosch za pomoć u dizajniranju dijelova svoje kamione. Nikola je prošle godine dobio veliko pojačanje kada je započeo zajedničko ulaganje s Iveco, europskim proizvođačem kamiona. Ne samo što je ovo dalo neki legitimitet planovima startapa, već im je ponudilo i prečicu do proizvodnje.

Prema dokumentima koji su dostavljeni Komisiji za vrijednosne papire i pripajanju, kompanija želi da pokrene proizvodnju svojih velikih električnih akumulatora sljedeće godine i očekuje da će ih isporučiti 600. Potom će udvostručiti taj broj svake godine nakon što donosi proizvodnju kamiona na vodonika u opticaju 2023. Nikola očekuje da će 2024. godine moći da ostvari prihod od 3,2 milijarde dolara prodajom 7.000 kamiona sa pogonom na baterije i 5.000 kamiona sa vodonikom.

Nikola takođe želi tehnologiju koju razvija za svoje velike uređaje primijeniti na različite načine. Prošle godine kompanija je pokazala električni lični brod i električno terensko komunalno vozilo na četiri točka. Samo prošlog mjeseca, kompanija je izbacila tizer za pikap pod nazivom Badger, koji bi kombinovao vodonikovu gorivnu ćeliju i tehnologiju litijum-jonskih akumulatora kako bi omogućio domet do 600 milja (oko 965 km).

(TheVerge)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.