Discord je nedavno obustavio rad svog AI chatbota po imenu Clyde, manje od godinu dana nakon što je predstavljen. Ova vijest je potvrđena ažuriranjem stranice podrške za Clyde, gdje se korisnike upozorava da će bot biti deaktiviran do kraja ovog mjeseca. Clyde je predstavljen korisnicima u martu kao eksperimentalna funkcija koja koristi OpenAI tehnologiju.

Prema objavi na stranici podrške, korisnici više neće moći pozivati Clyde-a u direktnim porukama (DM), grupnim DM-ovima ili serverskim četovima nakon 1. decembra 2023. Clyde je trebao da bude vrsta virtuelnog pomoćnika sa vještačkom inteligencijom, omogućujući korisnicima da mu pristupe direktno unutar servera. Pored toga, korisnici su mogli koristiti Clyde-a za zabavu, razgovarajući s njim ili ga moleći da izvrši određene zadatke poput igranja igara ili pravljenja šala. Iako su se korisnici prvobitno nadali da će Clyde postati korisna i univerzalna funkcija, izgleda da se nisu svi susreli s pozitivnim iskustvom. Nekoliko mjeseci nakon lansiranja, pojedini korisnici žalili su se da nisu imali pristup botu na svojim serverima.

Discord je, s obzirom na zatvaranje Clyde-a, istakao da su tokom protekle godine integrisali druge funkcije veštačke inteligencije, uključujući alate za moderaciju, režime razgovora i uređivanje avatara. Ova odluka sugeriše da platforma nastavlja sa razvojem i prilagođavanjem svojih funkcionalnosti kako bi unaprijedila korisničko iskustvo.

(IT mixer)