Gboard je konačno čuo „vapaj“ svojih korisnika i popravio pejzažni način kucanja na tastaturi

 

Najnovija beta verzija Gboard aplikacije za Android (verzija 13.6.06.574113912) imaće novi pejzažni način kucanja koji uklanja masivni raspored tastature i zamjenjuje ga novim plutajućim prozorom.

Kucanje u pejzažnom režimu pomoću Gboard-a trenutno je veoma iritantno. Proteže se preko ekrana telefona i posebno je neugodno koristiti ga za stvari poput razgovora u igri. Obzirom na to da telefoni postaju sve veći i koriste modernije odnose stranica, Gboard već duže vrijeme zahtjeva bolje rešenje za kucanje u pejzažnom položaju. Čini se da je Google konačno spreman da ga uvede širom svijeta.

Novi plutajući Gboard prozor automatski se pojavljuje kada naginjete telefon u pejzažnom režimu. Možete pomjerati pravougaoni Gboard prozor i postaviti ga bilo gdje na ekranu. Čak možete i promijeniti njegovu veličinu prema vašem nahođenju.

Novi Gboard pejzažni režim je dostupan svim beta test korisnicima bez obzira na uređaj ili verziju Androida, što ukazuje na to da bi stabilno puštanje moglo biti vrlo blizu.

Ako na Android telefonu ili tabletu nemate Gboard, možete ga skinuti na ovom linku.  Na nekim je Android uređajima Gboard je već zadata tastatura. Da biste provjerili je li na uređaju instalirana najnovija verzija, provjerite ima li ažuriranja.

Važno je napomenuti da ako vaš uređaj upotrebljava Android Oreo (izdanje Go), novi pejzažni način kucanja možda neće funkcionisati.

(IT mixer)