xAI je najavio generativni AI model pod nazivom Grok, koji bi mogao biti potencijalni konkurent liderima u ovoj oblasti kao što su ChatGPT, Bard i Claude, a što je svakako razlog da vas upoznamo s njim i objasnimo kako ga koristiti

 

U svijetu koji vrvi inovacijama, Grok AI Ilona Maska pojavljuje se kao svjetionik tehnološkog napretka i duhovitosti, pa ako ste željni naučiti kako koristiti Grok AI onda ste na pravom mjestu.

„Grok je vještačka inteligencija po uzoru na Autostoperski vodič kroz galaksiju, tako da je namijenjena da odgovori na gotovo sve i, što je još teže, čak i predloži koja pitanja treba postaviti!“, napisao je xAI tim u onlajn objavi.

„Grokova jedinstvena i osnovna prednost je u tome što ima znanje o svijetu u realnom vremenu preko X [Twitter] platforme“, dodali su. „Takođe će odgovoriti na mučna pitanja koja većina drugih sistema vještačke inteligencije odbija.

„Grok je dizajniran da odgovara na pitanja sa malo duhovitosti i ima buntovničku crtu, pa vas molimo da ga ne koristite ako mrzite humor!“ ističe xAI tim.

Tim je takođe pozvao korisnike da se prijave na listu čekanja da isprobaju Grok tokom testnog perioda, iako samo verifikovani X/Twitter korisnici imaju pravo da učestvuju u donošenju suda.

Ni buntovnost ni humor vjerovatno neće dati Groku — riječ je skovana u naučnofantastičnom romanu Roberta A. Hajnlajna „Stranac u stranoj zemlji“ — prednost u odnosu na etablirane lidere u tom domenu,

„Buntovni“ ili „humoristički“ dizajn mogao bi biti aspekt Grokove brending i komunikacijske strategije, a njegov utiecaj na konkurentnost uveliko bi zavisio o preferencijama ciljanog tržišta i specifičnom kontekstu, primijetio je Mark N. Vena, predsjednik i glavni analitičar u SmartTech Research-u.

Postoji velika šansa da će Maskov Grok AI biti zabavan za korišćenje. Pod pretpostavkom da na kraju funkcioniše kako je reklamiran, budući da većina ovakvih proizvoda ima rane probleme, očekujemo da bi ovo mogao biti odličan način da razvedrite svoje raspoloženje dok putujete ili ubijate vrijeme.

 

Kako razumjeti Grok AI?

 

Grok AI, koji je razvio xAI, najnoviji je učesnik u domenu konverzacijske AI, i donosi novi zaokret. Za razliku od svojih prethodnika, Grok AI ne samo da razumije i obrađuje jezik – on to čini s nijansama i humorom koji odražavaju ličnost svog kreatora. Ovaj chatbot je dizajniran da komunicira, angažuje i pomaže korisnicima u obavljanju mnoštva zadataka, od svakodnevnih do složenih.

Trenutno je Grok AI u beta fazi. Kompanija xAI je pozvala korisnike da se prijave na listu čekanja da isprobaju Grok tokom testnog perioda, iako samo verifikovani X/Twitter korisnici imaju pravo da učestvuju u donošenju suda.

Ova ekskluzivnost je samo podstakla intrigu o tome kako da se koristi Grok AI, a mnogi čekaju svoj red da razgovaraju s ovim duhovitim digitalnim pratiocem. Njegova strategija implementacije odražava pedantan pristup, osiguravajući da kada dobijete pristup, susrećete se s rafiniranom vještačkom inteligencijom koja reaguje.

 

Kako koristiti Grok AI?

 

Evo kako možete dobiti pristup:

  • Pretplatite se na X Premium+ uslugu, koja je pristup bogatim funkcijama Grok AI.
  • Posjetite zvanični portal Grok AI i autentifikujte se koristeći svoje X akreditive.
  • Kada uđete, naći ćete korisnički interfejs koji čeka vaše komande – počnite istraživati!

Grok AI nije samo razgovor; radi se o iskorištavanju njegovih snaga. Grok AI se ističe svojim pristupom X-ovim podacima u realnom vremenu, omogućavajući mu da pruži najnovije uvide. Njegov liberalni NSFW filter takođe otvara novi spektar dijaloga, dajući korisnicima slobodu da istražuju teme kojih bi drugi AI mogli izbjegavati.

Pitate se kako koristiti Grok AI bez premijum cijene? Šuška se o alternativnim metodama pristupa za koje nije potrebna pretplata Premium Plus. Iako detalji nisu javni, postoji očekivanje da bi Grok AI mogao postati dostupniji u budućnosti.

Kada počnete koristiti Grok AI, primijetićete njegovu brzu reakciju i tačnost. Bilo da tražite brze informacije, duboko udubljivanje u temu ili samo bezbrižnu razmjenu, Grok AI je opremljen da sve to riješi s lakoćom i dozom humora.

Da biste istinski razumjeli kako iskoristiti Grok AI u punom potencijalu, eksperimentišite sa različitim vrstama upita i promatrajte svestranost chatbot-a. Od složenog rasuđivanja do razigrane šale, Grok AI je spreman da se angažuje na svim frontovima.

 

Loše strane Groka

 

Morate biti X Premium član da biste koristili Grok. To će vas koštati 16 dolara mjesečno. ChatGPT košta 20 dolara mjesečno, ali čini se da iza sebe ima mnogo više sadržaja, a ulijeva se u Microsoft Office putem još jedne mjesečne dodatne naknade.

Grokova najava je pokazala da će AI uključiti znanje u realnom vremenu sa X/Twitter-a. Međutim, te informacije rijetko sadrže odgovore na pitanja (u odnosu na ukupan promet). Budući da je Mask u velikoj mjeri isključio moderatore na platformi, njena preciznost i kvalitet su degradirali.

Želite da AI bude precizan i pošten, ali da li je to moguće sa onim koji je obučen od tvitova jer su tvitovi često netačni ili nepošteni. Ako ljudi donose odluke na osnovu ovih podataka ili se ti podaci migriraju na druge setove obuke, mogli bismo imati mnogo uništenih AI-ova. Teško da će to biti dobro za bilo koga od nas.

Nadamo se da će Grok ipak biti i zabavan i dobar.

(IT mixer)