Microsoft testira Paint Cocreator, novi kreator teksta u sliku zasnovan na generativnoj vještačkoj inteligenciji u programu Paint za Windows 11

 

U svom blog postu, Microsoft je najavio novi alat Paint Cocreator, koji pokreće DALL-E i koji će moći da kreira umjetnička djela na osnovu opisa koji korisnik unese.

Alat će omogućiti korisnicima da odaberu različite stilove umjetnosti za Cocreator kako bi generisao tri varijacije iste slike. Nakon što odaberu onu koja im se dopada, korisnici će moći da vide umjetničko djelo. Korisnici će imati mogućnost da dodaju slojeve generisanim slikama, a ova funkcija je takođe nova za Paint.

Microsoft je potvrdio da su preduzeti koraci kako bi se spriječilo stvaranje “štetnih, uvredljivih ili neprikladnih” slika. Kompanija za sada nije ponudila mnogo detalja.

Očekuje se da će Paint Cocreator biti dostupan svim korisnicima Windows 11 za nekoliko sedmica. Međutim, Microsoft polako uvodi ovu funkciju za Windows Insajdere. Korisnici se moraju pridružiti listi čekanja da bi dobili pristup pregledu.

Korisnici će tada dobiti 50 kredita za pridruživanje listi čekanja i svaki od njih će im omogućiti da kreiraju novi set slika. Očekuje se da će se ovaj kreditni sistem promijeniti nakon završetka perioda pregleda. Korisnici će takođe možda morati platiti ovaj alat u narednim danima.

Trenutno je Paint Cocreator dostupan u pregledu za korisnike na engleskom jeziku i mogu mu pristupiti korisnici Windows 11 OS koji žive u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Australiji, Kanadi, Italiji i Njemačkoj.

Microsoft je takođe nedavno dodao novu funkciju u aplikaciju Fotografije na Windows 11. Ova funkcija pomaže korisnicima da zamagljuju pozadinu i naglašavaju predmet ili bilo koju oblast koju žele. Korisnici mogu da podese intenzitet zamućenja pomoću ovog alata.

(IT mixer)