Pored predstavljanja novih iPhone 15, iPhone 15 Pro i Apple Watch Series 9 na svom godišnjem događaju, kompanija je najavila da će iOS 17 biti dostupan kao besplatno ažuriranje

 

Preduslov za iOS 17 ažuriranje je da uređaji koriste Apple A12 Bionic čip ili noviji. Tako iOS 17, nažalost, neće stići na iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X.

Spisak iPhone-a koji su dobili iOS 17 ažuriranje izgleda ovako:

Javna beta verzija za iOS 17 dostupna je od juna i već je pokazala niz poboljšanja dizajna, koje je Apple ponovio tokom uvodnog izlaganja. Tu su ekrani za odlazne pozive koje definiše korisnik, tako da možete da izaberete šta ljudi vide kada ih pozovete i opciju da pošaljete dolazne pozive na govornu poštu i umjesto toga pročitate njihovu transkripciju. Korisnici će takođe moći da šalju brze glasovne ili video poruke ako se neko ne javi na Facetime pozive, kao i da se isključi/uključi preko svojih AirPods uređaja.

Moći ćete čak i da odgovorite na te pozive dok osoba ostavlja svoju poruku, baš kao u starim danima telefonskih sekretarica. Kada ostave audio poruku, iOS 17 će je sada transkribovati radi vaše udobnosti.

Messages takođe dobija niz ažuriranja, od kojih su najveće naljepnice. Korisnici će moći da zalijepe emoji naljepnice na svoje poruke, kao i da kreiraju nalepnice uživo koristeći sadržaj sa svojih kamera pre nego što ugrade dodatne efekte i tekst.

Ostale nove funkcije Messages-a uključuju Check In, koja upozorava pouzdane kontakte kada bezbjedno stignete na odredište. Takođe, moći će da isključe/zaključaju mikrofon na svojim AirPods slušalicama.

 

NameDrop za dijeljenje kontakt informacija

 

U međuvremenu, NameDrop je izdanak AirDrop-a koji pojednostavljuje dijeljenje kontakt informacija: stavite dva telefona u neposrednu blizinu jedan drugom. Štaviše, AirDrop se sada može koristiti i za dijeljenje većih datoteka. Spajanjem dva iPhone-a zajedno ćete razmijeniti vezu za preuzimanje kojoj vaš telefon može automatski da pristupi kasnije, kada bude na WiFi mreži i ne pokušava da je preuzme preko mobilne veze sa mjerenjem.

iOS 17 ima mnogo vidžeta! Ima vidžete na početnom ekranu, vidžete na zaključanom ekranu — čak i vidžete u stanju pripravnosti!

Apple ima još više ažuriranja u radu za novu iteraciju operativnog sistema kao što je Journal, „nova aplikacija koja pomaže korisnicima iPhone-a da razmisle i praktikuju zahvalnost kroz vođenje dnevnika“, navodi se u saopštenju Apple-a koje je objavljeno nakon događaja. Pomalo liči na Notepad, ali šta god da je radi za vas u ovim ludim, zbrkanim vremenima u kojima živimo. Što je još uzbudljivije, sistemska provjera pravopisa je takođe poboljšana kako bi se vratilo manje automatskih ispravki koje se „spuštaju“.

Osim toga, Apple Maps konačno dobija podršku za offline mape. SharePlay sada može istovremeno da dijeli stream na dva uređaja. Safari donosi još veću zaštitu za privatno pretraživanje.

Umjesto dosadašnjeg „Hej Siri“, korisnici mogu reći samo „Siri“ i on će se pojaviti. Aplikacija Health ima novi skup funkcija mentalnog zdravlja, a Apple Music uvodi Collaborative playlists u kojima možete uživati sa svojim prijateljima. SharePlay sada može istovremeno da dijeli stream na dva uređaja.

(IT mixer)