Izgubili ste loptice po kući, nema problema, ovaj pi bot rješava stvar

 

Želite li se igrati, ali nemate kućnog ljubimca? Vlad sa YouTube kanala The Wonderful World of Vlad nedavno je objavio video sa svojim novim DIY robotom. Ovaj robot koristi Raspberry Pi, Arduino i OpenCV i može doći do lopte postavljene u njegovoj blizini.

Robot Ser300 kako ga je nazvao poslužio mu je kao završni projekat za inženjersku klasu. Radi sa nizom senzora na prilagođenoj stazi koju je dizajnirao Vlad. Robot se može kretati do sva četiri ugla svoje staze i pomoću svojih senzora pronaći lopticu koju treba da pokupi. Tu je i mala šipka montirana na zadnjoj strani robota koja sigurno prebacuje loptu ispod mašine za transport.

Vlad je za robota koristio Raspberry Pi Zero jer njegov mali faktor forme olakšava integraciju. Takođe je označio na Arduino ATMEGA338P ploči sve ugrađene i povezane senzore.

Robot ima ugrađenu bateriju, čineći uređaj potpuno bežičnim. Za određivanje lokacije lopte koristi se Pi Cam i senzor udaljenosti. LCD ekran pruža očitavanje korisnih podataka, poput informacija o naponu za bateriju ili upozorenja i obavijesti u stvarnom vremenu.

U nastavku pogledajte kako to sve izgleda, a ako vas više interesuje o nastanku ovog robota ili nekim budućim projektima ovog inžinjera možete ih pogledati na njegovom YouTube kanalu.

(Tomshardware)

https://www.youtube.com/watch?v=SxNAXOSYJeU&feature=emb_title

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.