Rusija više neće pokušavati da blokira aplikaciju za slanje poruka Telegram nakon što su zvaničnici priznali da je to važno sredstvo za razmjenu kritičnih informacija, uključujući ažuriranja o pandemiji COVID-19

 

CEO Telegrama Pavel Durov obećao je da će pomoći u borbi protiv terorizma i ekstremizma, prenosi Bloomberg, što je dovelo do toga da nadzorni regulatorni organ Roskomnadzor i kancelarija Generalnog tužioca pristanu da ukinu zabranu. Prije nego što su regulatorni organi juče formalno ukinuli zabranu, političari su podnijeli predlog zakona o odbacivanju ograničenja na Telegram.

Ranije ovog mjeseca, Durov je rekao da njegova kompanija ima uspostavljene sisteme za „sprečavanje terorističkih akcija širom svijeta“ i spriječio je hiljade pokušaja dijeljenja ekstremističkog sadržaja na servisu – a sve to ne ugrožavajući privatnost korisnika. Telegram se već godinama bori sa kanalima vezanim za ISIS.

Zabrana nije u potpunosti bila efikasna. U aprilu 2018. sud je naložio ruskim telekomima da blokiraju uslugu, jer je odbio da preda ključeve enkripcije Federalnoj službi bezbjednosti za pristup porukama. Telegram je sugerisao da to zaista ne bi bilo moguće, jer se ključevi za enkripciju čuvaju na sopstvenim uređajima korisnika, a kompanija ih nema. Pavel je dugo držao stav da zahtevi FSB-a krše ustavno pravo građana na privatnu prepisku, piše PC Press.

Telegram je koristio razne mjere kako ne bi bio blokiran, uključujući promjene IP adrese. Rusi su ionako nastavili da koriste tu uslugu, uključujući zdravstvene službe i zvaničnike Ministarstva spoljnih poslova. Rusija dijeli zvanične novosti o COVID-19 na Telegramu. Jedan verifikovani kanal putem kojeg to čini ima skoro 300.000 članova.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.