Na osnovu novog zakona, djeca influenseri imaće pravo na procenat zarade na osnovu toga koliko se često pojavljuju na video blogovima ili onlajn sadržaju

 

Novi zakon Illinoisa je osmišljen da zaštiti zarade djece koja su uticajna na društvenim mrežama ili koja se pojavljuju u sadržaju društvenih medija svojih roditelja.

Ilinois je prva država u Sjedinjenim Američkim Državama koja je obezbijedila da djeca influenseri dobiju naknadu rad na društvenim medijima.

To je izjavio senator iz redova demokrata Dejvid Keler, predlagač zakona koji će da stupi na snagu 1. jula sljedeće godine.

Keler je u saopštenju istakao da su društveni mediji dali djeci nove mogućnosti da zarade novac, nakon što je zakon potpisan u petak.

Keler je rekao da je ideju za donošenje tog zakona, koji pokriva djecu mlađu od 16 godina, dobio od jedne 15-godišnjakinje iz svog okruga i izrazio nadu da će slične zakone uskoro usvojiti i druge američke države, prenio je AP.

Na osnovu novog zakona, djeca influenseri iz Ilinoisa imaće pravo na procenat zarade na osnovu toga koliko se često pojavljuju na video blogovima ili onlajn sadržaju, koji generiše najmanje 10 centi po pregledu.

Sadržaj mora biti kreiran u Ilinoisu, a djeca bi morala da budu predstavljena u najmanje 30 odsto sadržaja u periodu od 30 dana.

Video blogeri moraju da izdvajaju bruto zaradu za dijete na nalog sa kojeg će sredstva moći da podignu kada napune 18 godina, a ukoliko to ne urade, dijete ima pravo da pokrene tužbu.

Keler je rekao da očekuje da Ilinois neće biti jedina država koja će da usvoji ovaj zakon.

„Mislim da ćete vidjeti da nas druge države slijede po ovome“, rekao je Keler za Teen Vogue.

Vašington takođe razmatra sličan zakon, koji je u zastoju u Komitetu Predstavničkog doma još od februara.

(IT mixer)