Da bi zaštitila korisnike, posebno maloljetne, Evropska unija donijela je Zakon o digitalnim uslugama, kome moraju da se prilagode brojne velike internet kompanije, platforme i društvene mreže

 

Među kompanijama koje je pogodio Zakon o digitalnim uslugama je i jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu, TikTok.

Zakon o digitalnim uslugama silom prilika natjerao je TikTok da napravi izmjene za evropske korisnike, koje će uskoro stupiti na snagu. Ono što će biti bitno za korisnike jeste da će moći da isključe personalizovani algoritam za For You i Live feed. U slučaju kada korisnici isključe ovaj algoritam više im se neće prikazivati sadržaj na osnovu njihovih interesovanja, odnosno prethodnih aktivnosti na TikToku.

Umjesto toga, prema zvaničnom sajtu mreže, korisnicima će se prikazivati popularni video snimci odakle žive i širom svijeta. Prilikom pretraživanja sadržaja, ako je algoritam personalizacije isključen, korisnicima će biti prikazan popularan sadržaj iz njihovog regiona i na njihovom jeziku, dok će se u okviru sljedećih i prijatelja fidova prikazivati sadržaj ljudi koje prate, ali hronološkim redom.

 

Ciljano oglašavanje za maloljetnike

 

Još jedna promjena koju je TikTok uveo zbog Zakona o digitalnoj privatnosti odnosi se i na ciljano oglašavanje maloletnicima, koje je zabranjeno, tvrdi The Verge.

TikTok kaže da im je zaštita tinejdžera prioritet, a najavili su da će nalozi svih osoba mlađih od 16 godina sada automatski biti postavljeni kao privatni, a njihov sadržaj neće moći da se preporučuje u fidu Za vas.

Takođe, evropskim korisnicima između 13 i 17 godina više se neće prikazivati personalizovani oglasi na osnovu njihove aktivnosti na toj mreži.

Inače, TikTok je jedna od mnogih tehnoloških giganata pogođenih novim zakonom, a na toj listi su i platforme poput Facebook-a, Instagrama, YouTube-a, X, Snapchat-a i drugih.

(IT mixer)