Nakon drastičnog pada vrednosti Bitkoina (i ostalih kriptovaluta), početkom juna, cijena se ustalila na nivou koji je oko 70 procenata niži nego pre nekoliko mjeseci. To je uticalo ne samo na „kripto-industriju“, već i na ogromno smanjenje potrošnje električne energije za njihovo rudarenje.

Poznato je da su kriptovalute „gladne“ električne energije za njihovu proizvodnju. To je dovelo čak i do zabrinutosti mnogih ekologa koji su tvrdili da rudarenje kriptovaluta zagađuje našu planetu gotovo kao i klasično rudarenje i da je proizvodnja novih digitalnih tokena (o kojoj god da se kriptovaluti radi), postala veoma energetski neefikasna.

Sajt digiconomist.net prati, analizira i projektuje potrošnju električne energije za proizvodnju popularnih kriptovaluta i oni su procijenili da je od oko 204 TWh (teravat časova) godišnje potrošnje za rudarenje Bitkolina na datum 11. juna, za manje od dvije nedelje, na dan 23. juna, ta vrijednost opala na oko 132 TWh. Ali čak sada, ta potrošnja je veoma velika – otprilike kao godišnja potrošnja električne energije Argentine.

 

Iako drastično smanjena, potrošnja električne energije za kripto rudarenje i dalje velika

 

U prethodnom periodu, godišnja potrošnja za rudarenje Bitkoina kretala se između 180 i 200 TWh, što je otprilike ista količina električne energije koju potroše svi svjetski data centri za godinu dana. Iako je vrijednost Bitkoina padala već mjesecima, to se nije odmah odrazilo na smanjenje potrošnje električne energije, jer su digitalni rudari i dalje imali zaradu – ne kao kada je Bitkoin bio na vrhuncu vrijednosti, ali su sve do prije nekoliko nedjelja bili „u plusu“. Prelomni trenutak se desio kada je Bitkoin pao ispod 25.200 dolara, jer tada su troškovi postali veći od zarade i tada je krenulo masovno odustajanje od rudarenja.

To se poklapa sa smanjenjem potrošnje električne energije, jer je od 13. juna ove godine Bitkoin pao ispod 24.000 dolara.

Slična situacija bila je i sa drugom najpopularnijom kriptovalutom – Ethereum-om. Njegovo rudarenje je takođe energetski veoma zahtjevno, pa je i njegova potrošnja pala na otprilike polovinu ukupne potrošnje tokom maja ove godine.

(PCpress / TheVerge)

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.