Bluesky, decentralizovana društvena mreža samo preko pozivnica, preduzima male korake ka otvaranju prema javnosti

 

Društvena mreža Bluesky dobila je zamah svojim najnovijim ažuriranjem 1.60 koji uvodi nekoliko ključnih promjena. Jedna od najvidljivijih transformacija je redizajn logotipa koji je postao pojednostavljeni leptir. Ova promjena vizuelnog identiteta odražava preferencije korisnika koji bi koristili simbol leptira za svoje identifikatore na Bluesky.

Leptir utjelovljuje promjenu i metamorfozu, a namijenjen je odražavanju misije Bluesky: duboka transformacija prostora društvenih medija. Platforma je pozitivno gledala na prisvajanje simbola od strane zajednice i zato ga je integrisala u imidž svoje marke.

Izvršni direktor Džej Graber najavio je ove sedmice da su Bluesky postovi sada vidljivi bez obzira da li je osoba prijavljena ili ne, što znači da možete direktno da dijelite sadržaj sa svojim prijateljima koji nemaju Bluesky naloge.

Iako Bluesky do sada ima oko 2,6 miliona korisnika, taj skup je još uvek relativno mali jer je i dalje zatvoren za širu javnu registraciju.

Novi javni web interfejs, koji je kompanija objavila prošlog mjeseca, učiniće Bluesky postove dostupnim široj publici. Da bi obilježio promenu, Bluesky je takođe usvojio plavog leptira kao svoj novi logo – nestalo je oblačnog neba u stilu stok fotografije.

„Kao leptir koji izlazi iz svoje hribalice, počinjemo da se otvaramo“, napisao je Graber u postu na blogu o promjenama.

Graber takođe napominje da su mnogi korisnici Bluesky-a već koristili emotikone leptira kao simbol društvene mreže. „Voljeli smo ga“, napisao je Graber, „i usvojili smo ga kako se širio.

Novo ažuriranje uključuje podršku za RSS feed-ove za profile, omogućujući korisnicima da lako prate objave putem svojih čitača feed-ova. Ovo ažuriranje uključuje rješavanje raznih tehničkih problema otkrivenih unutar platforme i omogućuje najbolje korisničko iskustvo.

Bluesky želi pokazati svoju predanost inovacijama i prilagođavanju potrebama svoje zajednice, istovremeno nudeći dinamičnu platformu prilagođenu korisniku za sve.

(IT mixer)