Modul Peregrin kompanije Astrobotik Tehnologdži lansiran je na potpuno novoj raketi Vulkan kompanije Junajted Launč Alajans (ULA)

 

Raketa Vulkan je pred svitanje poletjela sa kosmodroma na Floridi i odnijela modul u orbitu oko Mjeseca, a pokušaj slijetanja planiran je za 23. februar. Raketa visoka 202 stope uspješno je rasporedila svoj glavni teret, lunarni teretni lender Peregrin, otprilike sat vremena kasnije.

Kompanija Astrobotik Tehnolodži iz Pitsburga ima za cilj da bude prva privatna firma koja je uspješno sletjela na Mjesec, što su postigle samo četiri države.

 


Posljednji put su SAD pokrenule misiju slijetanja na Mjesec u decembru 1972. godine, kada su Džin Kernan i Harison Šmit iz Apola 17 postali 11. i 12. čovjek koji su hodali Mjesecom i taj događaj predstavlja vrhunac ere u kojoj je dominirala NASA.

Novi program svemirske agencije Artemis, nazvan po sestri bliznakinji grčkog boga Apolona, nastoji da vrati astronaute na površinu Mjeseca u narednih nekoliko godina, ali prvo će, vejrovatno prije kraja ove godine, poletjeti modul sa četiri astronauta koji će samo kružiti u orbiti Mjeseca.

 

Vulkan – nadograđena verzija rakete Atlas V

 

Raketa Vulkan koja je danas lansirana dugačka je 61 metar i zapravo je nadograđena verzija izuzetno uspješne rakete Atlas V koju su proizveli Boing i Lokid-Martin u okviru zajedničke kompanije ULA (Junajted Launč Alajans), ali koja se postepeno povlači iz upotrebe.

Kao i Atlas V i Delta IV, nova raketa Vulkan će imati dodatne raketne motore na čvrsto gorivo koji će obezbijediti dodatni potisak u prvoj fazi leta. U zavisnosti od konfiguracije, ovih motora biće između 1 i 6. U konfiguraciji projektila sa omotačem od 4 metra biće montirana najviše 4 dodatna motora, dok će verzija sa omotačem od 5 metara moći da montira još dva. Ovi raketni motori na čvrsto gorivo biće poboljšana verzija motora koji se trenutno koriste, a ULA se nada da će njihova cijena biti niža, dok će potisak biti nešto veći.

Prilikom predstavljanja rakete saopšteno je da je planirana cijena po lansiranju od 100 miliona dolara i više, u zavisnosti od konfiguracije rakete (sa ili bez dodatnih raketnih motora na čvrsto gorivo). Međutim, kasnije je objavljeno da je ciljna cijena lansiranja za osnovnu verziju (bez dodatnih motora) upola manja od cijene lansiranja RN Atlas V – oko 165 miliona dolara, što bi značilo 80 miliona dolara i više.

Uspjeh Vulkana predstavlja veliku prekretnicu za Blue Origin Džefa Bezosa, koji isporučuje glavne motore rakete. Par motora BE-4 kompanije „Blue Origin“ središnji su dio pokretanja Vulkana nakon godina kašnjenja isporuke prvih motora za let.

“Velike pohvale i čestitke cijelom timu!” Bezos je napisao u objavi na društvenim mrežama nakon lansiranja.

Vlastitu raketu Blue Origin, „New Glenn„, takođe će pokretati motori BE-4.

Vulkanovo prvo lansiranje moglo bi takođe biti ključno u raspravama koje su navodno u toku o prodaji raketne kompanije „ULA“.

„ULA“ je zajedničko ulaganje, u jednakom vlasništvu Boinga i Lockid Martina, nastao spajanjem raketnih poslova kompanija još 2006. godine.

(IT mixer)