Blue Origin namjerava da napravi svemirsku letjelicu „Blue Moon visok“ 16 metara za slijetanje na Mjesec

 

Svemirska kompanija Blue Origin milijardera Džefa Bezosa dobila je ugovor sa NASA-om od 3,4 milijarde dolara za izgradnju svemirske letelice nazvane „Blue Moon“ koja će odvesti astronaute na Mjesec i nazad, objavila je u petak američka svemirska agencija.

Blue Origin planira da izgradi 16 metara visoku letjelicu za slijetanje na mjesec „Blue Moon“ u saradnji sa kompanijama Lokid Martin, Boing, Draper i Astrobotik. NASA je izabrala Blue Origin u odnosu na ponudu kompanije „Dinetics“, koja je u vlasništvu kompanije vojne industrije Leidos.

Odluka NASA-e da izabere Bezosa i Blue Origin će joj dati još jednu mogućnost za slanje astronauta na Mjesec u okviru svog programa Artemis. NASA je 2021. godine dodijelila kompaniji SpaceX milijardera Ilona Maska ugovor od tri milijarde dolara za izgradnju svemirske letjelice „Starship“, koja bi trebalo da dovede astronaute na površinu Mjeseca prvi put od misije Apolo 1972.

„Želimo više konkurencije, želimo dva desantna broda i to je bolje“, rekao je administrator NASA Bil Nelson na događaju u sedištu agencije.

„To znači da imate pouzdanost, imate rezerve“, dodao je on.

 

NASA pomaže razvoju privatnih svemirskih letjelica

 

Dodjela ugovora prati trend posljednjih godina u NASA-i da se pomaže u finansiranju razvoja privatnih svemirskih letjelica, a zatim plaća da se koriste u misijama umjesto da se troše više da ih direktno posjeduju.

NASA je saopštila da je odabrala ponudu Blue Origin-a zbog niže cijene, dodatnih mogućnosti svemirskih letjelica i namjere da o svom trošku sprovede dve probne misije slijetanja na Mjesec 2024. i 2025. godine.

Dobijanje ugovora moglo bi da započne obećavajuću godinu povratka za Blue Origin nakon brojnih kašnjenja i neuspjeha. Naročito neuspjeh jednog od njegovih „New Shepard“ vozila tokom lansiranja u septembru prošle godine, koje je nosilo naučni teret, ali bez putnika. Blue Origin je identifikovao uzrok i nada se da će kasnije ove godine nastaviti letove New Shepard-a koji uključuju i svemirske turiste i naučni teret.

A neki od hardvera, koji proizvodi Blue Origin mogao bi se konačno koristiti u orbitalnoj misiji u narednim mjesecima. Kompanija je napravila motore za busterski stepen rakete Vulkan koju je razvila Junajted Lanč Alijans, zajedničko ulaganje vazduhoplovnih giganata Boinga i Lokid Martina.

Blue Origin bi takođe mogao pružiti neke javne uvide u „New Glenn“, mnogo veću raketu koja će da lansira teret u orbitu.

 

Kako će teći misija

 

„Blue Moon“ je dizajniran tako da stane u raketu „New Glenn“ kompanije Blue Origin koja će biti prečnika od 7 metara, a težiće više od 45,7 tona kada je napunjen pogonskim gorivom.

Za Artemis 5, Blue Moon će prvo da pristane na „Gateway“, malu ispostavu u orbiti oko Mjeseca. Četiri astronauta će putovati na „Gateway“ u drugoj svemirskoj letjelici, NASA-inoj kapsuli Orion. Potom će se prebaciti Blue Moon da bi se spustili u blizini južnog pola Mjeseca i tu će boraviti sedam dana.

Nakon njihove posjete Mjesecu, Blue Moon će poletjeti i vratiti se na „Gateway“, a kapsula Orion će sva četiri astronauta vratiti na Zemlju. Ista letjelica bi se mogla koristiti za nekoliko misija.

Druga svemirska letjelica Blue Origin će biti potrebna za transport tečnog vodonika i tečnog kiseonika sa Zemlje u mjesečevu orbitu kako bi se napunili pogonski rezervoari Blue Moon-a. Prenos pogonskog goriva u svemiru koji je skoro bez težine, posebno ultrahladnog tečnog vodonika, je težak i još uvek nije demonstriran u velikim razmjerama.

(IT mixer)