Evropski internet satelitski operateri OneWeb i Eutelsat planiraju da se spoje u nadi da će postati jači rival SpaceX-ovom Starlinku. Očekuje se da će se spajanje, koje podliježe odobrenju regulatora i dioničara Eutelsata, završiti sredinom 2023. godine, a OneWeb procjenjuje na 3,4 milijarde dolara. Dioničari OneWeb-a i Eutelsata posjedovaće polovinu objedinjene kompanije.

Eutelsat ima flotu od 36 geostacionarnih orbitalnih satelita. Oni će biti kombinovani sa OneWeb-ovim klasterom satelita u niskoj orbiti Zemlje, koji mogu da obezbijede pristup internetu sa neba. OneWeb trenutno ima 428 satelita u orbiti od planiranih 648 u svojoj mreži prve generacije.

OneWeb i Eutelsat očekuju da će u fiskalnoj godini 2022-23 imati kombinovani prihod od 1,2 milijarde eura (1,56 milijardi dolara). Predsjednik Eutelsata Dominique D’Hinnin i izvršna direktorica Eva Berneke ostaće na tim pozicijama u spojenom entitetu. OneWeb investitor Sunil Bharti Mittal postaće kopredsjedavajući.

Spajanje dolazi nakon što je OneWeb posrnuo u svojoj ponudi da postane održiv konkurent Starlinku i Amazonovom projektu Kuiper. OneWeb je u martu 2020. godine podnio zahtjev za stečaj u skladu s poglavljem 11 jer je tražio kupca. Vlada Velike Britanije i Mittal-ov Bharti Global platili su po 500 miliona dolara za 45 posto udjela u OneWeb-u. Kompanija je početkom 2021. osigurala dodatna sredstva za lansiranje stotina satelita.

Nedavno je OneWeb uhvaćen u unakrsnoj vatri između Rusije i Zapada. Sankcije Ujedinjenog Kraljevstva navele su Rusiju da blokira lansiranje OneWeb satelita – zahtijevala je da Velika Britanija proda svoj udio u OneWeb-u i tražila je garanciju da se sateliti neće koristiti u vojne svrhe. OneWeb se na kraju okrenuo svom rivalu SpaceX-u kako bi lansirao ostatak svojih satelita prve generacije.

Nakon očekivanog spajanja, Velika Britanija će zadržati „poseban udio“ u OneWeb-u, kao i ekskluzivna prava nad kompanijom. Ovo vladi daje značajnu ulogu u kontroli nacionalne sigurnosti nad mrežom i pravo veta na određene odluke, kao što je lokacija sjedišta OneWeb-a.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.