Od aprila ove godine ne morate imati karticu iz RTX serije da biste imali DXR Ray Tracing tehnologiju, Nvidia DXR drajver stiže i za slabije modele kartica unazad sve do GTX 1060 6GB modela.

DXR Ray Tracing ima direktni mod za procesiranje, tako da RT jezgra nisu potrebna za njegovu podršku. Nvidia je do sada držala DXR podršku samo iza RTX linije, ali DXR može da radi na DirectX 12 kompatibilnim grafičkim kartama.

Od objave RTX serije Nvidia je uočila da bi DXR mogao imati širu primjenu ukoliko bi više grafičkih kartica podržavalo ovu tehnologiju, a kako bi se na najbolji način shvatile prednosti kompanijinih RT jezgara, Nvidia je morala da demonstrira kako igre sa Ray Tracing podrškom funkcionišu bez njih.

Sada, kada je na tržištu na desetine miliona DXR kompatibilnih grafičkih karti, najavljeno je da podrška za njih stiže u aprilu preko drajvera. Ovo će većem broju developera omogućiti da eksperimentišu sa DXR-om i potencijalno implementiraju tehnologiju u veći broj igara.

DXR podržani modeli
DXR podržani modeli

Gledajući unapred, Nvidia se nada da će Ray Tracing biti podržan od strane šireg spektra igara, endžina i API-ja, a preko ekstenzije se očekuje i podrška za Vulkan API u budućnosti.

Nvidia DXR drajver stiže za Pascal i GTX Turing grafičke karte tokom aprila, a podrška će biti obezbjeđena za GTX 1060 6GB GPU i druge modele.

Ray Tracing primjer u igri Battlefield V
Ray Tracing primjer u igri Battlefield V

Izvor: overclock3d.net