Osnivač i izvršni direktor (CEO) Facebooka Mark Zuckerberg u martu prošle godine obavezao se omogućiti šifrovanje s kraja na kraj (na engleskom, end-to-end enkripciju), ali s razlogom nije naveo kad će to biti  mogućne jer je svjestan svih poteškoća i sad je jasno da nećemo biti svjedoci takvoj situaciji narednih nekoliko godina

 

End-to-end enkripcija je u priči već nekoliko godina, a prvi put u javnosti se pojavila informacija o takvoj zaštiti na Facebook-u još 2016. Međutim, i tad se navelo da to nije vrsta end-to-end enkripcije dostupne na iMessage ili WhatsApp, gdje su svi razgovori u potpunosti šifrovani unaprijed ili po defaultu.

Ova spomenuta enkripcija temeljila bi se na opciji uvođenja na zahtjev gdje bi korisnici imali mogućnost uključivanja enkripcije.

Kada će se uključiti enkripcijska zaštita, došlo bi do blokade dodatnih opcija Messengera koje svoj oslonac imaju u vještačkoj inteligenciji, odnosno mašinskom učenju, a najbolji primjer su chatbotovi.

Pročitajte još: Koliko su zaista vaši lični podaci sigurni online?

Poruke koje nisu šifrovane prošle bi kroz poslužitelje, koji bi ih zatim analizirali i dali moguće odgovore.

Korisnici bi tako imali dvije solucije – automatsko odgovaranje pomoću pametnih sistema ili bezbjedan način komunikacije. Ali, sve to još uvijek nije blizu realizacije, posebno kad se govori o takvoj vrsti zaštite po defaultu.

„Još uvijek imamo više pitanja nego odgovora“, iskren je bio Jon Millican, softverski inženjer zadužen za Facebook Messenger.

Jer, treba biti svjestan da Facebook ima oko 2,5 milijarde korisnika, Messenger njih više od milijardu i integracija jedne takve zaštite nije nimalo jednostavna.

„Morali bismo nanovo da „izgradimo“ svaki dio Facebooka i onoga što se na njemu nudi. Dakle, govorim o promjenama iz temelja, a za to su potrebne godine. I to ako ne radimo ništa drugo“, pojasnio je Millican te naveo da bi tek nakon svega toga morala krenuti integracija s WhatsAppom, Facebook-om i Instagramom.

Ukratko, ono što se obećavalo ostaće ipak „u vazduhu“, bez toga da je i približno poznato kad će da se pojavi…

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.