Znate li šta su cloud buckets?

 

Odavno je poznato da internet nije najsigurnije mjesto za našu privatnost. S obzirom na količinu osjetljivih informacija koje mogu dospjeti tamo i biti dostupne bilo kome, sasvim je razumljivo što smo pomalo paranoični. Osjetljive informacije miliona ljudi skladištene su na serverima, čiji se sistemi dokumenata nazivaju „cloud buckets„.

Ova online skladišta omogućavaju velikim kompanijama poput Googlea, Applea, Amazona i Microsofta skladištenje pregršt podataka, ali samo konfigurisanje skladišta leži u rukama kompanija koje ih koriste, piše EuroNews.

Pojedine kompanije osjetljive informacije smještaju u takozvane „buckets“, koje nisu najsigurnije. Uvijek postoji opasnost od toga da će neki haker pristupiti online skladištu i ukrasti podatke koji se tamo nalaze. Osjetljive informacije koje se tamo mogu pronaći uključuju i vaš pasoš, ako ste ikada te podatke proslijedili putem interneta.

Osim pasoša i ličnih karti, u online skladištima se mogu pronaći i gole fotografije, biografije i kontakt informacije.

„Cloud buckets“ mogu sadržavati nekoliko miliona stavki, a obično nose nekakav uopšten, nevažan naziv, te je stoga teško ući u trag vlasniku.

 

Cyber kriminal u porastu

 

Stručnjaci za sigurnost navode da je jako problematično to što kompanije prave takve propuste u rukovođenju svojom digitalnom infrastrukturom te je nužno uvesti promjene kojima će se onemogućiti jednostavan upad u online skladišta.

Cyber kriminal je u porastu proteklih nekoliko godina. Kao tražena roba sve više su lične, povjerljive informacije običnih ljudi, ali i korporativne tajne. Hakerske grupe, na primjer, mogu ukrasti podatke, zaključati ih, a zatim tražiti otkup od ogromnih svjetskih korporacija.

U osnovi, bilo koja informacija za koju ne biste povjerovali da može biti dostupna, ako ste je ikada postavili negdje na internetu, može se nalaziti u nekom „cloudu“, od datuma vašeg rođenja, do ulice i broja gdje stanujete.

Obratite pažnju koje lične podatke postavljate online i kome ih prosljeđujete.

(Index.hr)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.