​Tokom protekle decenije domovi su se polako punili sa sve više uređaja, malih i velikih, jednostavnih i složenih,  te su se svi polako povezivali na kućni Wi-Fi. Svaki novi uređaj tražio je svoje parče interneta i širinu pojasa vašeg rutera, što je polako postajalo problem, budući da je veći broj uređaja počeo da dovodi u pitanje kapacitete savremenih rutera.

Ukoliko bi se ovako nastavilo brzine interneta mogle bi da postanu komplikacija koja bi uticala na sve povezane uređaje, te na korisničke živote.

 

Tu dolazimo do Wi-Fi 6

 

Upravo je to problem koji Wi-Fi 6 pokušava da riješi, a novi standard se na ovogodišnjem CES događaju konačno približio realnosti. Tako se na sceni pojavio veliki broj Wi-Fi 6 rutera i uređaja, a uz neke je došla i povoljna cijena, što je bitna razlika u odnosu na prošlogodišnji debi Wi-Fi 6 proizvoda.

Tako je riješen problem visokih cijena, uz koje su se Wi-Fi 6 ruteri pojavljivali tokom 2019. godine, što je važno budući da usvajanje Wi-Fi 6 standarda zavisi i od broja novih rutera koji se budu našli u korisničkim domovima. Ovogodišnji proizvodi nisu nužno bolji od onih iz 2019, ali su svakako značajno poboljšanje u odnosu na starije modele koje mijenjaju.

Cijene novih rutera kreću se između 100 i 200 dolara, a najzapaženiji je bio onaj koji je predstavio Netgear – Nighthawk Mesh – koji je ujedno i prvi Wi-Fi 6 ruter koji ima povoljnu cijenu i dolazi od proizvođača u kojeg se ima povjerenje.

The Nighthawk Mesh Wifi-6
Nighthawk Mesh Wifi 6 sistem nije najbrži skup Wi-Fi rutera, ali spada među povoljnije opcije i za mrežnu i za sljedeću generaciju Wi-Fi-ja. To je dvopojasni sistem, koji nudi 140 kvadratnih metara pokrivenosti po brzini sa 1,8 Gbps propusne širine. Duo pakovanje košta 230 dolara, a kao lijep pogodak, sistem podržava EasyMesh, tako da se kompatibilni čvorovi treće strane mogu miješati.

Ako kupujete uređaje u bliskoj budućnosti, sada postoji dobra šansa da zapravo završite sa kupovinom i iskoristite novi standard.

(The Verge)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.