Bila je ovo loša sedmica za robote u zalivu San Franciska jer su neki ostali bez posla pošto su zatvorene automatizovane prodavnice.

Jedna kompanija iz Silicijumske doline koja je koristila robote da prave pice se ove nedjelje zatvorila, kao i tri kafeterije u centru San Franciska gdje su kuvari bili roboti.

„Zume pica“ kaže da ukida 172 radna mjesta u Mauntain Vjuu u Silicijumskoj dolini i još 80 radnih mjesta u San Francisku. Izvršni direktor „Zume“, Alek Garden, u srijedu je to objavio u e-porukama zaposlenima, izvjestili su loklani mediji.

Ta početnička firma (startup) iz Mauntain Vjua, koja pice isporučuje od 2016. godine, kaže da namjerava da se usredsredi na sistem pakovanja i isporuke hrane. Garden je rekao da će bivši zaposleni moći da se prijave na 100 novih radnih mjesta koje „Zume“ očekuje da će imati u službi za pakovanje.

U San Francisku je firma „Kafe X“ zatvorila tri kafeterije u skupoj finansijskoj četvrti. Osnivač tog „startapa“ Henri Hu, rekao je da su ti kafei u centru pomogli da se razvije najnovija mašina koja se koristi u prodavnicama na Međunarodnom aerodromu San Franciska i Međunarodnom aerodromu Mineta San Hosea.

Kada je „Kafe X“ počeo da radi 2017. godine, njegovi robotizirani baristi pridružili su se robotima koji su pravili „smutije“ i „hamburgere“ ili su miješali i dozirali salate-obroke.

„Kafe X“ će i dalje imati konkurenciju na tržištu automatizovanog pripremanja kafe. „Briggo kofi haus“ na aerodromu San Franciska ima robota-baristu koji može da napravi 100 napitaka i pića na sat, piše lokalni list.

Robotika je najprije rasla u magacinima da bi se ubrzao rad, povećala produktivnost i smanjili troškovi, a sve više prelazi u industrije poput prehrambene.

U oblasti Zaliva San Franciska, popularnost robota djelimično potiče od preplavljenosti tog regiona tehnologijom, hranom i automatizacijom.

(Beta)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.