Koronavirus utiče na odlaganje puštanja 5G mreže. Primjena 5G tehnologija odložena je u Portugaliji, Austriji, Španiji, Francuskoj i Češkoj.

 

Mobilni operateri, stručnjaci i analitičari upozoravaju da bi moglo doći do odlaganja lansiranja 5G mreže, kao rezultat epidemije koja je izazvana virusom COVID-19.

Ova upozorenja dolaze baš nakon objava tromjesečnih zarada većih kompanija koje će učestvovati u implementaciji 5G mreža.

 

U SAD brži razvoj 5G mreže nego u Evropi

 

Za sada je poznato da će se šira slika vidjeti tek nakon finansijskih izvještaja iz juna.

Ono što analitičari takođe ocjenjuju kao pozitivno stanje, jeste da je razvoj 5G mreže u Sjedinjenim Američkim Državama brži i u boljem stanju u odnosu na Evropu.

Da će doći do usporavanja implementacije 5G mreže upozoravao je i Huawei, koji radi na izgradnji ove mreže u Velikoj Britaniji, ali i drugim evropskim zemljama, piše The Verge.

Oni su još u martu objavili da će biti problema, ali se tek sada vidi koje se razmjere u pitanju. Primjena 5G tehnologija odložena je u Portugaliji, Austriji, Španiji, Francuskoj i Češkoj.

I druge svjetske kompanije ukazuju na to da će biti odlaganja, prenosi PC Press.

Samsung je objavio da će se smanjiti finansijska ulaganja u ovu infrastrukturu upravo zbog globalne epidemije. Ericsson i Nokia, dva od tri najveća provajdera, takođe upozoravaju na zastoj. Oni smatraju da će vlade država preduzimati mjere zbog kojih oni neće biti u mogućnosti da nastave planiranim ritmom fizičku implementaciju 5G mreža.

Kina predstavlja suštu suprotnost od navedenih primjera, jer se u njoj 5G mreža agresivno razvija i na njoj i država i privatan sektor rade intenzivno.

(The Verge/PC Press)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.