EPS ili Electric Power Steering je sistem koji pomaže upravljanju vašeg automobila

 

EPS sistem pojavljuju se u sve većem broju vozila svake godine. Ovi se sistemi mogu naći na širokom spektru vozila – od kamiona do malih automobila. Električni servo upravljač ima svijetlu budućnost jer su stvoreni autonomni i aktivni bezbjednosni sistemi koji upravljaju vozilom.

Umesto hidrauličnog mehanizma EPS koristi koračni elektromotor, a rješava problem gubitka snage i velike potrošnje goriva, jer se uređaj aktivira samo kod malih brzina i kada se volan okreće.

Za upravljanje elektromotorom zadužen je procesor koji je u svakom momentu svjestan brzine automobila i opterećenja na točkovima. Elektromotor može biti postavljen na vratilo volana, na zupčanik ili zupčastu šipku.

Kao zadatak ima smanjenje sile na volan i to sa oko 150 N na oko 30 N.

Glavna mana ovog sistema je što koristi energiju motora i kad je potrebno i kad nije potrebno. Time se gubi 1 do 2 kW snage, što je za male motore previše, dok se hidraulična pumpa konstantno okreće i troši energiju.

Posebno se okreće kod velikih brzina kada je uticaj servosistema gotovo zanemarljiv, a dodatni otpori povećavaju potrošnju goriva za dva do četiri decilitra na 100 km.

 

Mreža

 

EPS sistem obično je dio Hi-Speed ​​CAN sabirnice na vozilu. Na ovoj mreži je ECM za motor i ABS / sistem kontrole stabilnosti. Ovi moduli dijele informacije o brzini vozila, uglu upravljanja i radu motora. Ostale informacije poput temperature okoline dijele se kroz gateway module poput instrument table.

Podijeljene informacije mogu se koristiti za rješavanje mehaničkih problema poput upravljanja zakretnim momentom koje doživljavaju vozila s prednjim pogonom.

Upravljački modul motora (ECM) može primiti ulaz od papučice gasa, pokazujući da vozač želi širom otvoreni gas dok je vozilo pri maloj brzini. Informacije bi mogao koristiti modul servo upravljača za dodavanje specifičnih nivoa obrtnog momenta kako bi se suprotstavio upravljanju obrtnim momentom. ABS modul takođe može pritisnuti kočnice za upravljanje vozilom.

Ovo multipleksiranje modula za suzbijanje obrtnog momenta omogućilo je proizvođačima da instališu motore od 300 KS u vozila sa pogonom na prednje točkove.

 

Softver

 

EPS sistem ima sofisticirani softver koji može regulisati ne samo količinu pomoći, već i kako upravljač osjeća vozača.

Softver takođe reguliše temperaturu motora. OEM proizvođači često objavljuju ažuriranja za modul servo upravljača. Ova ažuriranja mogu pomoći u rješavanju isprekidanih problema i kodova koji bi mogli uzrokovati da se lampica upali i da sistem uđe u režim bezbjednosti.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.