Wikipedia je objavila da radi na redizajnu svoje platforme, i to prvi put nakon deset punih godina. Jedna od najkorišćenijih stranica na Internetu sa očigledno i najvećim informativnim resursima, dobiće kompletno novi izgled.

 

Interfejs zastario, redizajn je postao potreba

Po prvi put poslije 10 godina, Wikipedia će pristupiti promjeni svog vizuelnog identiteta i korisničkog interfejsa. Redizajn radne površine Wikipedia-e nije rađen u posljednjoj dekadi, i zbog toga su neki elementi navigacije ostali neprilagođeni i nedovoljno optimizovani za današnje standarde i korisničke navike. Od pokretanja 2001. godine, mrežna enciklopedija je objavila više od 50 miliona članaka i dostupna je na skoro 300 jezika. Unos informacija vrše volonteri, a web lokacija Wikipedia je u vlasništvu Wikimedia Foundation, neprofitne organizacije.

Zanimljivosti: Čitavu škotsku Wikipediju uređivala osoba koja ne zna škotski jezik

Glavna svrha sajta jeste stvaranje, učenje i uređivanje sadržaja, a imajući to na umu, navigacija treba da bude jednostavna i pregledna, kako bti iskustvo korisnika bilo kvalitetnije. Među promjenama koje će korisnici vidjeti mogu se očekivati sljedeće:

  • Redizajnirani logotip
  • Poboljšana funkcionalnost pretraživanja
  • Sklopiva bočna traka
  • Pojednostavljeno mijenjanje jezika

Redizajn sajta jeste višegodišnji projekat koji se fokusira na poboljšanje kvaliteta radne površine, sa sveobuhvatnim ciljem da stvori iskustvo koje je jednostavno i intuitivno za ljude. Wikipedia je najavila da korisnici mogu očekivati greške, prilagođavanja i ponavljanja, jer će proces redizajna biti dug i nimalo jednostavan. Novi redizajn pojaviće se kao podrazumijevani tek u 2021. godini na svim Wikipedia zvaničnim stranama po jezicima.

(PCpress via CNN)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.