Američka tehnološka kompanija Microsoft podnijela je zahtjev za patentovanje tastature na kojoj će jednostavno biti promijeniti jezik

 

Inženjeri iz Microsoft-a su godinama uspješno u laboratorijima stvarali nova kreativna rješenja, među kojima je definitivno i “pametna” fizička tastatura koja može da prikazuje čak 4 različita svjetska jezika.

Iako rast broja korisnika fizičkih tastatura s godinama vjerojatno usporava, ta je periferija još uvijek itekako poželjan odabir mnogobrojnih korisnika računara. S obzirom da neki ljudi za tastaturom provode i više od 8 sati dnevno, važno je da ta tastatura bude funkcionalna, udobna i kvalitetna. Microsoft je svjestan potrebe korisnika za funkcionalnom tastaturom pa su osmislili patent koji bi mogao pomoći raznim korisnicima.

Promjena jezika na računaru često se prelijeva u nezgrapno odražen raspored tipki na tastaturi – što Microsoft želi da riješi.

Ova popularna tehnološka kompanija u američku Kancelariju za patente podnijela je zahtjev za patentovanje tastature na kojoj će jednostavno biti promijeniti jezik.

 

Reflektovanje četiri različita uzorka svjetla

 

Konkretno, ispod svake tipke na tastaturu nalaziće se prizma koja zahvaljujući svojim 4 stranama – može reflektovati četiri različita uzorka svjetla. Microsoft tastatura će da projektuje znak na prizmu koji će se zatim reflektovati na vidljivi dio tipke. – Na taj način će se na tastaturi prikazati upravo ono slovo (jezik) koji korisnik želi da koristi.

Na taj način Microsoft želi da olakša korišćenje tastature svim korisnicima koji moraju iz nekih razloga da koriste više jezika. Dobo je da se naglasi da će korisnik moći izmjene na tastaturi raditi prema vlastitom izboru. Ona će moći projektovati i nekoliko znakova odjednom.

Iako se u teoretskom dijelu ovo čini kao super ideja pravo je pitanje hoće li takvo nešto zaista da ugleda svjetlo dana. Dio korisnika sigurno priželjkuje neko slično rješenje. Međutim, pitanje je da li Microsoft ima dovoljan broj kupaca kako bi se upustio u realizaciju te ideje.

Za sada je sve ovo samo patent koji će možda jednog dana bio realizovan od strane Microsofta ili možda neke druge kompanije. Da li će se to zaista desiti vidjet ćemo jednom u budućnosti.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.