Ericsson, velika švedska kompanija duže od 10 godina je podmićivala službenike u brojnim zemljama

Nakon tri godine pravne bitke s Američkim ministarstvom pravosuđa i Američkom komisijom za regulisanje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC-om), Ericsson je pristao na nagodbu po kojoj će morati da plati kaznu veću od milijardu dolara zbog korupcije u više država svijeta, među kojima su zasad poznati slučajevi u Kini, Saudijskoj Arabiji i Vijetnamu.

Kompanija je između ostaloga optužena za kršenje američkog zakona Foreign Corrupt Practices Act između 2000. i 2016. godine, potkupljivanjem vladinih službenika i lokalnih korisnika i falsifikovanje podataka, dok ju je SEC optužio za podmićivanje između 2011. i 2017. godine.

Nagodba će osloboditi Ericsson od daljeg kriminalnog progona, što znači da najvjerojatnije niko zbog ovih optužbi neće završiti u zatvoru, a nova uprava na čelu s Borjeom Ekholmom koji je preuzeo upravljanje Ericssonom 2017. godine izdala je saopštenje da je korupcija za njih „potpuno neprihvatljiva“, kao da ih se to uopšte ne tiče, jer su to činili „neki drugi“.

Nije nam poznato hoće li u zatvoru barem završiti oni koji su primali mito, a voljeli bismo saznati i koji su ti imenom i prezimenom, jer bismo možda mogli saznati i neko nama poznato ime.

(Vidi)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.