Greška koju prave mnogi vozači jeste vožnja na nižim obrtajima zato što ona može da bude pogubna za motor automobila

 

Kod nas važi ukorijenjeno mišljenje da vožnja na nižim obrtajima donosi brojne dobrobiti, uključujući i manju potrošnju, ali nije tačno.

Ne samo da nećete ostvariti nižu potrošnju goriva već ćete i drastično da skratite vijek motora, posebno ako vozite pri preniskim obrtajima pod opterećenjem.

Pri (pre)niskim obrtajima u motoru se dešava otežano hlađenje i podmazivanje, a može da se dogodi i da tanki uljni film na mjestima pukne. Sve to donosi pojačano habanje dijelova motora praćeno većim vibracijama.

carVertical banner - sponsored

Kritični uslovi u kojima nikako ne treba voziti pri niskim obrtajima su povećana opterećenja. Najočigledniji primjer je vožnja uzbrdo nakrcanog automobila, recimo pri odlasku na godišnji odmor. Mnogi se tada vozeći u koloni zaborave i ostanu u visokom stepenu prenosa pri nižim brzinama.

U tim slučajevima nikako ne valja ići ispod 2000 o/min kod benzinaca, odnosno nekih 1600-1700 o/min kod dizelaša. Imajte na umu da u takvim uslovima čak zna da griješi i pokazivač optimalnog termina prebacivanja stepena prenosa kojima su opremljena novija vozila.

Zato pripazite kada vam na nižim obrtajima auto “preporuči” viši stepen, a pred vama je još i neka manja uzbrdica.

Takođe, nije dobro ubrzavati iz niskih obrtaja, nego je bolje ubaciti u niži stepen i onda dati po gasu. U protivnom će se uz iste inercijske sile usled rotacije radilice i kretanja klipova pojaviti povećanje sila gasova od izgaranja. Posljedica je nebalansirani rad motora, što uz vibracije i preslabo podmazivanje uzrokuje pojačano habanje.

U optimalnom području rada motor najbolje vuče i najmanje troši, opterećenje je najmanje, a dobro podmazivanje i hlađenje je zagarantovano. Zato je dobra samo vožnja na nižim obrtajima motora samo ako auto “krstari” na ravnom putu ili nizbrdo.

(24sedam)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.