Jak vjetar tokom vožnje može lako da izbaci vozila s putanje, posebno ona s višim konstrukcijama kao što su kamperi i kamioni

 

Njemački autoklub ADAC upozorava da je tokom vožnje potreban oprez čak i kad je umjereno jak vjetar od oznake 5 (prema Beaufortovoj skali koja služi za ocjenjivanje jačine vjetra prema njegovim učincima – 29 – 38 km/h).

U slučaju kad je jak vjetar i nevrijeme vozači bi trebalo da budu još oprezniji za volanom nego inače, pa je bolje izbjegavati rute s mnogo drveća kako ih ne bi udarile grane koje mogu da padnu.

Pravilo je, usporite. Jer što sporije vozite, lakše je reagovati. Obe ruke moraju da budu na upravljaču, a trebalo bi i da izbjegavate nepotrebne smetnje, poput glasne muzike ili hands-free poziva, kako biste mogli da se u potpunosti koncentrišete na saobraćaj.

carVertical banner - sponsored

Kod jačine vetra kod oznake 10 (89 – 102 km/h) ne vozite ako nije neophodno! U slučaju jakog nevremena (jačina vjetra 10 – više od 103 km/h) ili uragana, Njemački automobilski klub (ADAC) savjetuje da uopšte ne vozite automobil ili motocikl.

Jak vjetar može lako da izbaci vozila s putanje, posebno ona s višim konstrukcijama kao što su kamperi i kamioni. Iznenadni bočni vjetar se često javlja na mostovima, na izlazima iz tunela ili u šumskim prolazima.

Šta učiniti ako ste napolju u oluji? Ako nalet vjetra od 70 km/h udari u vozilo koje se kreće brzinom od 100 km/h, može da ga pomjeri za jedan metar.

Ako automobil vozi 130 km/h, onda ga može pomjeriti čak do četiri metra. Na otvorenim područjima opasnost se povećava na primjer na mostovima ili na izlazima iz tunela. Jaki bočni vetrovi takođe mogu iznenada da utiču na automobil ako pri preticanju izađete iz zavjetrine kamiona.

Vozila poput prikolica, mobilnih kućica i autobusa su posebno osjetljiva na bočne vjetrove. Nadogradnje kao što su krovne kutije ili montirani bicikli takođe povećavaju površinu udara.

(Revija HAK)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.