Campus, Facebook-ova eksperimentalna aplikacija kreirana za univerzitetske kampuse, izbrisaće sve prikupljene podatke i objave 10. marta

 

Manje od dvije godine nakon objavljivanja, Facebook gasi Campus, društvenu mrežu za studentske kampuse. Campus je dizajniran da privuče mlađe korisnike, nudeći im posebne vijesti i niz pogodnih grupa, događaja i soba za ćaskanje zasnovane na životu u univerzitetskom kampusu. Campus je takođe imao imenik gde su korisnici mogli da pronađu prijatelje i druge studente.

„Odlučili smo da ugasimo pilot Campus-a na Facebook-u“, napisala je portparolka Facebook-a Lea Luketi u prepisci sa Verge-om.

„Naučili smo mnogo o tome kako da podržimo studente – jedan od najefikasnijih alata je okupljanje u Facebook grupama. Obavijestili smo studente koji su se prijavili na mrežu da više neće biti dostupna i ponudili im relevantne grupe na koje mogu da se povežu“, istakla je Lea Luketi.

Luketi je naglasila da će svi profili, grupe, postovi, događaji i ostali sadržaji nakon 10. marta biti obrisani. Korisnici mogu da preuzmu podatke sa Campus-a tog datuma, nakon čega će ova Facebook sekcija postati nedostupna. Facebook je takođe podsjetio korisnike da se isključe putem poruke u samoj aplikaciji.

 

Povratak korijenima

 

Campus je izašao u septembru 2020. i bio je dostupan u 30 američkih škola. Sistem je Facebook postavio u virtuelne „silose“, što znači da je svaka školska zajednica funkcionisala samostalno.

Korisnici Campus-a su takođe imali poseban profil koji je bio odvojen od njihovog originalnog Facebook profila. Facebook je vremenom proširio Campus na 60 univerziteta i koledža, sa planom da doda još institucija tokom januara ove godine.

Facebook je, podsjetimo, takođe počeo kao aplikacija za univerzitetske kampuse. Mark Zakerberg i nekoliko kolega pokrenuli su platformu na Harvardu i u početku su je ponudili samo tamošnjim studentima.

Facebook se, međutim, posljednjih godina suočava sa problemima u privlačenju „svježe krvi“ – interne bilješke koje su prošle godine procurile u javnost pokazuju da je od 2019. broj mladih korisnika aplikacije opao za 13 odsto.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.