Algoritam koji pripremaju i već testiraju prvenstveno se odnosi na način preporuke video snimaka, koji će da osjete korisnici Facebook feeda, grupa, kao i Reelsa

 

Veliki prioritet kompanije Facebook jeste da konkuriše TikToku, koji ima odličan algoritam preporuke video sadržaja koji dobro zna šta korisnici vole da gledaju. Prikazuje im upravo takav sadržaj, zadržavajući ih veoma dugo u aplikaciji.

Meta sada takođe mijenja svoj algoritam i ulaže značajne resurse u razvoj i treniranje vještačke inteligencija koja će pokretati taj algoritam za preporuku video snimaka na Facebook-u i svim drugim platformama.

Tom Alison, šef Facebook-a, rekao je da dio Metine “tehnološke mape puta koja ide do 2026. godine” uključuje razvoj AI modela preporuke koji može pokretati i uslugu kratkih video zapisa nalik TikTokovim Reelsima i tradicionalnije, duže video zapise.

„Dosada je Meta obično koristila poseban model za svaki od svojih proizvoda, kao što su Reels, grupe i osnovni Facebook feed“, rekao je Alison na bini na tehničkoj konferenciji u San Francisku.

Kao dio Metinog ambicioznog pohoda na AI, kompanija je trošila milijarde dolara na Nvidia grafičke procesorske jedinice. Oni su postali primarni čipovi koje koriste istraživači AI za obuku tipova velikih jezičkih modela koji se koriste za pokretanje OpenAI-jevog popularnog ChatGPT chatbota i drugih generativnih AI modela.

Kompanija je već počela da testira i koristi novi sistem preporuke sadržaja na Reelsima, a rezultati su prilično impresivni. Naime, pokazalo se da je novi AI algoritam, kada su ga koristili na Reelsu, uticao na povećanje vremena koje su korisnici proveli na toj mreži od 8 do 10 procenata. To nam je pokazalo da ta arhitektura novog modela još efikasnije uči od podataka u odnosu na prethodne generacije. To je bio dobar znak za nas i pokazatelj da smo na pravom putu, objasnio je Alison.

Za sve korisnike ove društvene mreže to znači jedno – preporuke sadržaja koje će im se prikazivati trebalo bi da budu još bolje pa će im algoritam predlagati sadržaj koji bi njima trebalo da bude zanimljiv. To bi na kraju trebalo da rezultira većom količinom vremena koje će korisnici provesti zalijepljeni za te platforme.

(IT mixer)