Novi virus Fake Spy preko SMS poruka krade podatke po Južnoj Koreji i Japanu a primjećen je i u Evropi

 

Korisnicima mobilnih telefona sa Android operativnim sistemom preti nova opasnost. Međutim, ovaj put nisu u pitanju zlonamjerne aplikacije, već prevaranti koriste stare, dobre SMS poruke. U pitanju je zlonamjerni softver koji se zove Fake Spy, a uglavnom je bio raširen po Južnoj Koreji i Japanu. Međutim, čini se da se sada širi i po Evropi.

Omiljeni način hakera za širenje ovog zloćudnog programa jeste putem SMS poruka – najčešće su to poruke koje, navodno, šalje poštanska služba, i u njima piše da ste imali pošiljku koja nije mogla da vam bude isporučena jer nikoga nije bilo kod kuće.

Tada se korisnik poziva da instalira novu poštansku aplikaciju. A baš ona donosi opasnost, zbog toga što, ukoliko se instalira, dobija pristup osjetljivim podacima na telefonu, kao što su lozinke, kontakti, memorija, pa čak i podaci koji se nalaze u aplikacijama banaka.

Za sad, ovaj zlonamjerni softver primećen je u Francuskoj, velikoj Britaniji i Njemačkoj. Kako to obično biva, verovatno mu neće trebati mnogo vremena da se raširi i po ostatku kontinenta.

Najbolje što možte da uradite kako biste se zaštitili od Fake Spy virusa, jeste da ne otvarate SMS poruke koje stižu od nepoznatih pošiljalaca. I naravno, nemojte da instalirate aplikacije koje ne dolaze sa zvanične Play prodavnice, s obzirom na to da tu prolaze provjeru bezbjednosti.

(Daily Express)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.