Amerika zabrinuta u pogledu nacionalne bezbednosti zemlje razmatra zabranu kineskim društvenim mrežama

 

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo je u intervjuu za Foks njuz izjavio da ova zemlja razmatra zabranu kineskim društvenim mrežama, uključujući i TikTok.

Američki zakonodavci izrazili su zabrinutost u pogledu nacionalne bezbednosti zemlje zbog korišćenja TikTok-a i politike o zaštiti podataka korisnika ove društvene mreže.

Oni strahuju da bi kineski zakoni od domaćih kompanija mogli da zahtjevaju da sarađaju sa obavještajnim službama koje kontroliše kineska Komunistička partija.

Pompeov komentar uslijedio je nakon zaoštravanja tenzija između Kine i SAD zbog odgovora na pandemiju korona virusa, kineskih poteza u Hongkongu, kao i trgovinskog rata dugog skoro dve godine.

Osnivači TikToka, koji nije dostupan u Kini, težili su da se distanciraju od svojih korijena kako bi se aplikacija dopala publici širom sveta.

Ona je od nedavno zabranjena u Indiji, zajedno sa još 58 aplikacija, usljed pograničnih sukoba između ove dvije zemlje. TikTok će prestati da se koristi i u Hongkongu za nekoliko dana, nakon što je Kina usvojila novi zakon o nacionalnoj bezbjednosti u ovom poluautonomnom gradu.

(Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.