FCC odbio Starlinkov zahtjev za federalne subvencije od 885 miliona dolara za obezbjeđivanje satelitskog interneta u ruralnim područjima

 

FCC (Federalna komisija za komunikacije) je u saopštenju navela da Starlink „nije uspio da pokaže da provajderi mogu da isporuče obećanu uslugu“ potrebnu za dobijanje subvencija.

Starlink, koji kontroliše SpaceX u vlasništvu Elona Maska, prethodno je dobio 885,5 miliona dolara na aukciji FCC-a u decembru 2020.

Kompanija je tražila dodatne subvencije jer je namjeravala da ponudi satelitske usluge na oko 650.000 lokacija u 35 država.

„Moramo da iskoristimo oskudne dolare za univerzalne usluge na najbolji mogući način dok se krećemo u digitalnu budućnost koja zahtjeva sve snažnije i brže mreže. Ne možemo sebi priuštiti da subvencionišemo poduhvate koji ne isporučuju obećane brzine ili je malo vjerovatno da će ispuniti zahtjeve programa, “, rekla je predsedavajuća FCC Džesika Rozenvorsel.

Ona je dodala da Starlink tehnologija „stvarno obećava“, ali je izjava izazvala zabrinutost da kupci moraju da kupe antenu od 600 dolara za pristup širokopojasnim uslugama.

SpaceX je lansirao 2.700 Starlink satelita od 2019. godine, prikupivši stotine hiljada pretplatnika.

Međutim, FCC je primetio da su se Starlinkove brzine smanjile između posljednjeg kvartala 2021. i drugog kvartala 2022. godine, sa brzinama prenosa ispod 20 Mbps.

FCC je do sada izdvojio oko 5 milijardi dolara finansiranja kao dio svog programa subvencija koji uglavnom pruža optičke gigabitne širokopojasne usluge na više od tri miliona lokacija u 47 država.

(ICT Business)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.