Fenomen koji se zove „solarna konjukcija“ dešava se svake dvije godine, a tada neki inženjeri koji rade u Nacionalnoj upravi za aeronautiku i svemir (NASA) odlaze na odmor

 

Fenomen „solarna konjukcija“ nastaje kada su Mars i Zemlja na suprotnim stranama Sunca, što znači da Crvena planeta neko vrijeme neće biti vidljiva sa Zemlje. To se dešava u prosjeku na svakih 25 mjeseci, a ove godine, traje od početka novembra do početka decembra.

Ovaj fenomen NASA opisuje: „poput plesača s obje strane ogromne vatre, dvije planete su privremeno nevidljive jedna za drugu.“

Zemlja i Mars dožive fenomen konjunkcije svake dvije godine. Dvije planete u prosjeku budu udaljene 225 miliona kilometara – ali tokom solarne konjunkcije, bivaju razdvojene na udaljenosti od oko 380 miliona kilometara.

Pročitajte još: Na Veneri otkriven kiseonik

Ulaskom u ovu intrigantnu fazu, ključno je naglasiti da solarna konjunkcija Marsa nije optička iluzija ili atmosferska anomalija. Umjesto toga, proizlazi iz prirodnog poravnanja nebeskih tijela unutar našeg Sunčevog sistema. Ovaj jedinstveni događaj pruža novi pogled na čuda našeg svemira, podsjećajući nas na veličinu i složenost kosmičkog plesa koji se odvija izvan granica naše planete.

 

Privremeno obustavljanje komunikacija

 

Ovaj nebeski trenutak ima i praktične implikacije za svemirske agencije poput NASA-e. Agencija privremeno obustavlja komunikaciju sa svojom flotom na Marsu kako bi zaštitila njihov operativni integritet tokom konjunkcije. Sunčeva korona, područje pregrijane plazme koja okružuje Sunce, mogla bi da ometa signale između Zemlje i Marsa.

Ova mjera predostrožnosti obezbjeđuje nesmetano funkcionisanje robotskih sondi kao što su Perseverance rover i helikopter Ingenuity tokom ovog astronomskog događaja.

Moratorijum 2023. na komandovanje svemirskim brodovima na Marsu traje do 25. novembra, dodaju iz Nase.

Ali naučnici su naglasili da to ne znači da su misije na Marsu dobile slobodne dane.

„Naši cijeli timovi misije proveli su mjesece pripremajući liste obaveza za sve naše svemirske letjelice na Marsu“ , rekao je Roj Glejden, menadžer mreže iz Nase.

Gledajući u budućnost, Marsova solarna konjunkcija donosi još više iznenađenja. Otprilike godinu dana kasnije, Mars i Sunce će biti na suprotnim stranama Zemlje, otkrivajući Crvenu planetu na noćnom nebu u dužem vremenskom periodu. Ovaj pomak će pružiti nove mogućnosti za istraživanje i posmatranje, omogućavajući naučnicima i entuzijastima da još dublje uđu u misterije Marsa.

(IT mixer)