Flickr je popularno mjesto gdje fotografi mogu smjestiti svoje fotografije i koristiti ih kao svojevrsni online portfolio. Međutim, s obzirom na to da postoje sve vrste fotografija, od kojih bi se neke mogle smatrati „eksplicitnim“, čini se da Flickr želi te fotografije staviti iza paywall-a tj. da počne sa naplatom te usluge.

Prema Flickr-u, „Fotografi koji stvaraju i stvaraju rad koji bi neki mogli smatrati rizičnim imaće sigurno mjesto na mreži da komuniciraju jedni s drugima, dijele zajedničke interese i stavljaju svoju umjetnost u svijet bez straha da će biti uklonjena ili oni potpuno zabranjen pristup zajednicama koje vole.”

Flickr napominje da je u prošlosti i na drugim platformama dijeljenje eksplicitnog/rizičnog sadržaja ponekad moglo dovesti do brisanja slika ili do zabrane pristupa fotografu na platformi, tako da stavljanjem iza paywall-a osigurava da samo oni koji žele vidi takve slike će to moći učiniti, a kreatori koji stoje iza njih će biti „sigurni“ (sve dok slike nisu ilegalne, naravno).

Osim ove promjene, Flickr je takođe najavio da će korisnici koji možda ne žele da svoje fotografije objave uskoro morati da plate tu privilegiju. Kompanija kaže da će ograničiti korisnike besplatnih naloga na 50 „privatnih“ fotografija, tako da ako prvenstveno koristite Flickr kao način za dijeljenje fotografija sa prijateljima ili članovima porodice, možda ćete morati nadograditi svoj nalog ako planirate da imate više od 50 ovih privatnih slika.

Više detalja možete pročitati na Flickr blogu na ovom linku.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.